De mannen van Maria
Anneloes Timmerije
1625
Maria van Aelst vertrekt op achttienjarige leeftijd naar 'de Oost' omdat er nette Nederlandse meisjes nodig zijn om kinderen te baren.. Na een maandenlange zeereis worden de vrouwen en weesmeisjes die meereisden, in Batavia door de mannen binnengehaald als ‘sappige stoofperen voor Volksplanting’.
De vrouwen worden bekeken en gekeurd en mannen kunnen hun voorkeuren aangeven. Maar de aantrekkelijke Maria van Aelst wordt onmiddellijk opgeëist door Johan Libener. Vijf maanden later is ze getrouwd.
Het is erg wennen voor Maria maar haar man is vriendelijk en eist weinig van haar, ook lichamelijk. Helaas overlijdt hij na anderhalf jaar. Marie blijft bemiddeld achter en is blij met de vrijheid die ze dankzij het geld heeft. Toch trouwt ze al snel opnieuw, deze man is het tegenovergestelde van Johan. Hij is veeleisend, ook op lichamelijk gebied. Maar ook nu is het huwelijk geen lang leven beschoren. Ook hij sterft vrij snel en op haar tweeëntwintigste is ze voor de tweede keer weduwe.
Ook nu is ze er niet slechter van geworden. En wat voor die tijd uniek was, ze gaat de handel in! Haar derde man wordt de integere, vriendelijke Antonio van Diemen. Hij begrijpt haar verlangen om actie te ondernemen helemaal... ze hebben het goed samen.
Het is dus nogal een turbulent leven wat Maria leidt. Maar ze is intelligent, rijk, getrouwd met een invloedrijke man. Ze is ook eerzuchtig, wil hogerop en met Van Diemen bereikt ze ook de hogere kringen Bovendien heeft ze het naar haar zin in Batavia. Toch is ze ook heel blij als ze naar Nederland gaan, ze is blij dat ze haar familie weer zal zien.
Maar daarmee is het verhaal nog lang niet afgelopen.
Uiteindelijk trouwt ze vijf keer en heeft ze zich dankzij deze huwelijken opgewerkt tot zeer invloedrijke en vooral rijke vrouw.
Het is duidelijk dat Anneloes Timmerije zich erg verdiept heeft in het leven van Maria van Aelst en de tijd waarin ze leefde. Het verhaal speelt zich af in de VOC tijd en veel grote namen komen langs zoals o.a. Jan Pieterszoon Coen, de oprichter van Batavia, Willem Middachten waarmee Maria doorheen haar huwelijken een langdurige seksuele relatie had. Hij was te laag in rang om mee in het huwelijk te treden. Maria is namelijk zeer berekenend, elk huwelijk brengt haar hoger op de invloedrijke ladder. Ze is ook vrij sensueel weergegeven, ze schuwt een vrijpartij niet.
Hoe het er in de VOC tijd in Indonesië aan toe ging komt redelijk goed uit de verf maar de historische aspecten worden meer opgesomd dan dat ze verweven worden in het verhaal.
Ook het beloofde verhaal dat de flaptekst bood, blijkt anders. Maria zou in de handel gaan en een sterke vrouw blijken maar dat komt maar summier naar voren. Ze verveelt zich het grootste deel van de tijd en onderneemt ook weinig om die verveling te verdrijven. Als het even moeilijk is trouwt ze weer op het huwelijk met Van Diemen na.
Het verhaal zakt na het boeiende begin ook een beetje in. Zeker tijdens de lange zeereis naar Nederland die vrij gedetailleerd beschreven wordt, is het weinig boeiend allemaal. Toch leest het boek verder wel lekker weg. Vooral omdat je veel te weten komt over de VOC tijd.
ISBN 9789021407920 | Hardcover | 344 pagina's | Querido | 29 april 2021
© Dettie, 13 maart 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer. klik HIER