jeugd 6-9 jaar

De kerst van de keizer
tekst: Ann Lootens
illustraties: Sanne te Loo


'Ik wil... ik wil...' zei de keizer.
En zijn stem trilde een beetje.

'Ja?' schrok de lakei.
En hij dacht: wat wil de keizer nu weer? [..]

‘Ik wil dit jaar een kerst,’ riep de keizer.
En hij keek nors voor zich uit.
‘Een kerst die heel … heel … heel … bijzonder is.’
En hij sloeg met zijn vuist op de tafel.


O jee dacht de lakei, wat moet ik nu? Hij riep de staf bij elkaar en die vinden dat bij kerst sneeuw en een boom en een kerstman hoort. Dus spoten ze nepsneeuw en kwam er een nepboom en een nepkerstman en nog veel meer zoals  nep witte schapen, en nepengeltjes alleen het eten was echt. Maar alles zag er prachtig uit en iedereen was heel moe want ze hadden heel hard  gewerkt om de keizer een heel bijzondere kerst te bezorgen. Maar de verwende keizer is woedend, hoe durven zijn onderdanen hem zulke nepdingen aan te bieden.


Nep! Nep! Nep!''  riep de keizer.
'Ik wil een echt kerstfeest!
In de hoek allemaal!
Ik zal jullie laten zien wat een echt kerstfeest is.
In de hoek!
En dat niemand, niemand
me durft tegen te spreken!'


Iedereen kruipt bang weg, want als de keizer kwaad is... nou dan IS hij ook kwaad.
Het is doodstil want niemand durft nog wat te zeggen tegen de keizer. Maar het zwarte schaapje mekkert er vrolijk op los. Meh! Mèh! Mèh! en loopt vrolijk mekkerend naar buiten. De keizer is woedend en rent achter het schaapje aan, de nacht in, de kerstnacht in... naar een heel ander kerstfeest...


Een bijzonder verhaal. De keizer is echt een héél verwende keizer, maar dat lees je wel vaker in kinderboeken. Het aparte is dat zijn bedienden stiekem allemaal commentaar op hem hebben. Vooral de lakei kent de keizer als geen ander en weet eigenlijk al bij voorbaat dat de keizer toch niets goed genoeg vindt en je leest ook zijn bedenkingen bij alles.
De taal in het boek is ook apart, klip en klaar, recht voor zijn raap... Er wordt bijvoorbeeld niet gezegd dat iedereen 'heel hard gewerkt had' maar 'ze hadden zich zo uit de naad gewerkt'.
Het is een beetje het Scrooge verhaal. Ook hier een akelige man die tot inkeer komt. Maar het wordt niet zoetsappig verteld, wel met heel veel humor.


De illustraties zijn geweldig, de verwendheid spat van de keizer af, en het zijn echt 'sprookjesboek afbeeldingen'. Een keizer met kroon en hermelijnen jas,  een luitenant, majoor en generaal met een enorme snor of torenhoog kapsel of napoleonhoed. Hofdames in hoepelrokken, lakeien in rode jasjes. Het lijkt ouderwets maar ze zijn toch zo gemaakt dat ze modern aan doen. Ook in de illustraties zit veel humor.
Kortom, ik heb genoten van dit boek.


ISBN 9044803131 Hardcover 64 pagina's Clavis oktober 2009
Vanaf ca. 6 - 7 jaar.

Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER