jeugd 6-9 jaar

De diamant van Banjarmasin
Arend van Dam


Vroeger is overal. Geschiedenis is overal.
Dat het boek deze titel heeft, is te danken aan het feit dat Arend van Dam geïntrigeerd was door het zien van de diamant in het Rijksmuseum. Deze diamant is oorlogsbuit. Ooit was hij eigendom van Panembahan Adam, de sultan van Banjarmasin (Kalimantan). De steen behoorde tot de rijkssieraden, symbolen van de sultans soevereiniteit. Na diens dood mengde Nederland zich in de opvolgingsstrijd. In 1859 veroverden Nederlandse troepen met geweld Banjarmasin, en hieven eenzijdig het sultanaat op. De ruwe diamant werd naar Nederland gestuurd waar hij werd geslepen tot een rechthoek van 36 karaat.


Het verhaal komt natuurlijk voor in dit boekje. Maar er is meer. Een mengeling verhalen, zonder direct onderling verband, behalve dat het allemaal geschiedenis is. De hoofdpersonen zijn bijvoorbeeld Anton de Krom, Hendrik Jut, Amalia van Solms, Mary Chilton.
Binnen deze verhalen zijn er nog andere verhalen, het is niet echt een lopend geheel, maar voor wie geschiedenis leuk vindt, is dit een prettig klein boekje.


Al meer dan 30 jaar schrijft Arend van Dam boeken voor kinderen en hij geldt als een van de productiefste auteurs van ons land. Hij debuteerde in 1989 met Het pietenboek en schreef daarna meer dan 120 boeken. Al die jaren was hij opvallend onopvallend aanwezig. Voor zijn stroom aan boeken won hij in 2008 één Zilveren Griffel voor Lang geleden...


Zijn werk met vooral historische onderwerpen werd vooral op scholen veel gebruikt maar bleef bij recensenten meestal onder de radar.  Dat veranderde in 2018 dat een jubeljaar voor Van Dam was. Met De reis van Syntax Bosselman bleek hij over onvermoede kwaliteiten te beschikken. Niet zozeer stilistisch maar wel met het vermogen om een gevoelig en veelzijdig onderwerp secuur te belichten. Voor de slavernijgeschiedenis kreeg hij een Zilveren Griffel én de Thea Beckmanprijs. Met het in hetzelfde jaar verschenen De bromvliegzwaan, een non-fictieboek over taal, wint hij ook nog eens een Vlag en Wimpel.

ISBN  9789047627128  | Paperback | 96 pagina's | Kinderboekenweekgeschenk 2020 | Uitgeverij CPNB | december 2019
Illustrator: Anne Stalinksi | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 4 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER