jeugd 4-5 jaar

jeugd 4-6Op zoek naar KerstmisIn het hoge Noorden, in het land van de lange, donkere winters, woont een sneeuwman. Jurre is zijn naam. Jurre is een prachtige sneeuwman met alles erop en eraan: een warme muts en wollen sjaal, stro als haar en een wortel als neus, twee glimmende knopen op zijn buik en een volle knapzak in zijn hand. Jurre heeft alles wat hij wil. Toch mist hij iets. Het is bijna kerstavond en hij zou zo graag willen weten wat Kerstmis is. Daarom besluit hij op zoek te gaan, op zoek naar Kerstmis.
Zo begint het verhaal over sneeuwman Jurre. Hij moet heel lang reizen over besneeuwde velden en door een groot bos. Onderweg komt hij allemaal dieren tegen die het moeilijk hebben. Een konijntje dat nergens eten kan vinden, een eendje dat vastgevroren zit, een vosje in een klem...
Jurre helpt alle dieren die hij tegenkomt zoals een mol, een ezeltje, en nog veel meer. Op het laatst heeft Jurre zelf bijna niets meer en nog steeds heeft hij Kerstmis niet gevonden, zal hem dat toch nog lukken?
Een mooi verhaal dat vertelt over de lieve Jurre, die doet wat hij kan om iedereen te helpen. Hij laat letterlijk niemand in de kou staan. Hij deelt met de dieren alles wat hij heeft omdat ze dat, op dat moment, nodig hebben. Een betere kerstgedachte is er niet natuurlijk en het is bovendien weer eens wat anders dan verhalen over cadeautjes, mooie kerstbomen en veel eten. Toch is het verhaal niet zoetsappig.


Bij een prentenboek zijn de illustraties net zo belangrijk als het verhaal. Peggy van Gurp is ook de illustratrice en ze heeft er een prachtig geheel van gemaakt. De mooi gekleurde prenten, die twee bladzijden beslaan, zijn hartverwarmend met aldoor kleine grapjes erin. Bijvoorbeeld het konijn dat de staart van de ezel als dekentje heeft, of het eendje dat met zijn kleine kopje net boven de knapzak uit piept. Of de muis die in een theekopje zit waar konijntjes en hulstblaadjes op staan. Erg leuk en gedetailleerd gedaan. Heel mooi boek.


Uitgever : Clavis Bindwijze : Hardcover Pagina's : 32 Verschenen : 1-10-2008 ISBN : 9789044809794

© Dettie, november 2008

Lees de reacties op het forum, klik hier