Boekenarchief C-D

Kleine Bij
Chris Cleave



Bij ieder verslag probeer ik zo weinig mogelijk van het verhaal weg te geven, en dat was ik ook nu mijn plan. Na het dichtslaan van het boek las ik de achterflap en wat staat er?


'Op het moment dat je begint te lezen, wil je je vrienden erover vertellen. Maar vertel hun alsjeblieft niet waar dit boek over gaat. Door de magie van het boek komen ze het vanzelf te weten'
'


En zo is dat. Maar wat zet ik dan hier neer om toch een idee te hebben wat je gaat lezen? Ik geef niets weg als ik vertel dat het verhaal gaat over twee vrouwen, die elkaar ontmoet hebben op een strand in Nigeria, maar die - na die voor allebei traumatische dag - er van overtuigd waren dat ze elkaar nooit meer zouden zien. Het lot, een beetje geholpen door een van de twee, beslist anders. Na twee jaar zijn zien ze elkaar weer.
Het is een schokkend verhaal. Het besef dat het niet eens zo'n onplausibel verhaal is, grijpt je bij de strot, het ontroert, maar gelukkig is het ook een verhaal vol humor. Het thema is een ethische kwestie.
De hoofdpersoon, Kleine Bij, spreekt de lezer rechtstreeks toe, waardoor hetgeen ze te vertellen heeft nog indringender is. En dan is het ook nog mooi geschreven. Het is dus een boek dat je moet lezen!!


'Ik herinner me nog precies wanneer Engeland en ik één werden, wanneer zijn contouren zich aan de welvingen van mijn eigen lichaam hechtten, zijn glooiingen de mijne werden. Als meisje op een fietsritje over de landweggetjes van Surrey, in mijn katoenen jurk door de arme velden die papaverrood bloosden, zonder te trappen een onverwachte helling af rijden naar een koel, loofrijk heiligdom waar onder een brug van steen en hout een beekje stroomde. Tot stilstand komen met de remmen die piepen van het werk één roerloos moment uit de tijd te plukken. Mijn fiets neergooien in een scherp geurend kussen van fluitenkruid en wilde munt, en de steile oever af het heldere, koude water in glijden, waarbij mijn sandalen bruine modder uit de bedding omhoog deed wolken en de witvisjes weg schoten in de zwarte schaduwpoel onder de brug. Mijn gezicht het water duwen en de tijd die volkomen stilviel, me laven aan de schok van de kou. En dan opkijken en een vos zien.'


Isbn 978 90 446 1445 9 Paperback 279 pagina's | Uitgeverij Prometheus | juni 2009
Originele titel 'The other hand' Vertaald door Dennis Keesmaat

© Marjo, december 2009

Lees de reacties op het form en/of reageer, klik HIER