jeugd 13-15 jaar

Het Romeo en Juliet mysterie
deel een uit de serie 'Team Mortis'
Bjorn van den Eynde


De zestienjarige Erika Storm is een getalenteerd meisje. Ze houdt van muziek, en doet zeer succesvol aan ballet. Ze spreekt diverse talen vloeiend, omdat haar ouders veel over de wereld rondreisden en zij natuurlijk mee ging. Maar waar haar ouders zich mee bezig hielden, dat kostte hen wel het leven. Erika was er getuige van en heeft er een waterfobie aan over gehouden. Ze woont nu bij haar oma, die langzaam aan het dementeren is, en Erika aanziet voor haar eigen dochter.
Op het moment dat het verhaal begint wordt meteen aangekondigd dat haar leven over een uur drastisch veranderd zal zijn. Erika weet van niets natuurlijk, zij maakt zich klaar voor een afspraakje met Marco, de mooie Italiaan waar ze dolverliefd op is.
De avond eindigt dramatisch: een achtervolging, water (!!), schoten en drugs.
Erika blijft verbijsterd achter: wie of wat is Marco? Waarom hadden de Schaduw en de kaalkop het op hem gemunt?


‘Erika Storm. Ik arresteer je op verdenking van autodiefstal, verboden wapenbezit en handel in verdovende middelen.’


Het is het begin van een spannend avontuur. Inderdaad is haar leven niet meer hetzelfde. Behalve nieuwe mensen leert ze onverwachte kanten van zichzelf kennen, als ze door ex-MI-agent Brian Bailey gerekruteerd wordt voor Team Mortis. Het team van de dood werkt met jongeren. Zij moeten infiltreren in de academie van Enrico Moretti, waar de beste balletdansers opgeleid worden. En waar op mysterieuze wijze al twee topdanseresjes verdwenen zijn.


Een no nonsense thriller staat er op de voorflap. En dit predicaat klopt helemaal.  Het verhaal draait om actie en avontuur met een vleugje romantiek.
Ik heb zo het vermoeden dat de schrijver wel gecharmeerd is van het James Bond-personage. Ook zijn hoofdpersonen zijn slim en knap, rijden in dure auto’s en maken gebruik van allerlei technologische snufjes. En zoals in de Bondfilms, zijn sommige scènes bijna ongeloofwaardig met soms wat overdreven pathos, maar het geheel boeit uitermate. Spionage combineren met ballet, hoe kom je er op?
Het is een spannend actieverhaal dat zeker niet specifiek voor jongens geschreven is – ook bij James Bond zien we genoeg dames die er dol op zijn – mede natuurlijk doordat Erika de hoofdpersoon is. De laatste zin doet sterk vermoeden dat ook in het tweede deel van Team Mortis zij haar leven niet zeker zal zijn.
Naar dat tweede deel kijken we dus vol verwachting uit!


ISBN 9789077826843 | hardcover | 366 pagina's | Baeckens | juli 2010
leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 28 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER