altEen vorm van leven
Amélie Nothomb


Amélie Nothomb is behalve veelschrijver ook nog brievenschrijver. Zij beantwoordt zoveel mogelijk alle brieven die ze krijgt. Op een dag valt er een brief uit Irak op haar deurmat.


Beste Amélie Nothomb,

Ik ben soldaat der tweede klasse in het Amerikaanse leger, mijn naam is Melvin Mapple, u mag me Mel noemen. Sinds het begin van deze rotoorlog, meer dan zes jaar geleden, ben ik in Irak gelegerd.
Ik schrijf u omdat ik door de hel ga. Ik heb behoefte aan een beetje begrip en u, u zuilt me begrijen, dat weet ik.

Antwoord me. Ik hoop dat ik gauw een brief van u krijg,

                                   Melvin Mapple.


Een schrijver is per definitie nieuwsgierig,  Amélie niet uitgezonderd. Ze schrijft terug, en er ontstaat een briefwisseling waarbij ze zelfs uit gaat kijken naar de volgende brief.
Wat de soldaat tweede klas haar schrijft fascineert haar, zoals hij na het lezen van haar boeken al verwachtte. Hij heeft om alle ellende te kunnen trotseren een heel eigen manier van leven gevonden. Voor zover mogelijk biedt Amélie de hulp die de man vraagt, tot het moment dat er geen antwoord meer komt. Herhaald aandringen, schrijven naar andere soldaten die Melvin genoemd heeft in zijn brieven, niets…

De ontknoping is vreemd verrassend en typisch ‘Nothombs’. Haar fantasie kent geen grenzen. Een lezer die een 'af' verhaal wil, kan dit boek beter niet lezen.
Maar het is wel een boek dat blijft hangen. ‘Een vorm van leven’: voor Nothomb is dat het schrijven, en de analogie die ze beschrijft bij de hier beschreven andere manier, misschien is het wel haar angst over waar het zal eindigen die ze in dit boek beschrijft. Een soort existentiële angst.
Als je het boek uit hebt, ben je compleet de kluts kwijt. Niet alleen omdat er een abrupt open einde is, maar ook omdat je geen idee hebt in hoeverre hier de schrijfster zelf spreekt en in hoeverre het verhaal fictief is. Ik heb gelezen, dat het boek een reactie is op een berichtje in de krant. Dat berichtje is uitgewerkt door Nothomb met een verbijsterende fantasie. Laat ik het daar maar op houden. Nothomb is ongrijpbaar. Voor mij. Maar ook beklijvend, en intrigerend.


ISBN 9789085422518 paperback |174 pagina's | De Bezige Bij Antwerpen | oktober 2010
Vertaald uit het Frans door Daan Pieters

© Marjo, 3 april  2011

Lees de reacties op het forum, klik HIER