Vraag 1 Wat is je leesvoornemen voor 2017?


Al jaren volg ik de fraaie, doordachte berichten en recensies van Jannie Trouwborst op haar blog Mijn Boekenkast en een enkele keer verschijnt er tot mijn grote vreugde ook een recensie op Leestafel van haar hand. Vorig jaar deed Jannie mee aan de Leesuitdaging zoals die gepresenteerd werd in 'De wereld van Hendrik Jan' waarin vijftig vragen over boeken en lezen werden gesteld. Dat idee sprak me aan en dit jaar probeer ik elke week een vraag van Hendrik Jan te beantwoorden. De eerste vraag ligt voor de hand, maar is niet zo eenvoudig te beantwoorden merkte ik.


Leesvoornemen 2017

De meeste mensen roepen dat ze meer boeken willen lezen maar mijn voornemen is het tegengestelde. Ik wil minder gaan lezen!
Er verschijnen namelijk zoveel boeken die me aanspreken en heel graag wil lezen, dat de stapels boeken in huis groter en groter worden. Maar door dat rijke bezit, merk ik dat ik me nauwelijks de tijd gun om een boek in alle rust te lezen want het volgende boek ligt alweer te lonken. Soms ben ik zo jachtig aan het lezen dat ik me later nauwelijks meer iets weet over het boek en dat vind ik niet prettig. Zelf vind ik namelijk niets lekkerder dan een gelezen boek uit de kast pakken en je dan bijvoorbeeld het prachtige verhaal weer te herinneren.

Aandacht
Op school vond ik het ook heerlijk als we een boek moesten analyseren, dan zocht ik allerlei informatie over de schrijver op, misschien herkende ik dan iets in het verhaal. Ik kon in alle rust heerlijk opgaan in het woordgebruik, het verloop, de stijl, de inhoud, de opbouw enz. Dat was genieten, je proefde het boek, je nam het helemaal in al zijn facetten tot je. Het hele boek bloeide open, begon meer te 'spreken'.
Die aandacht voor een boek, die tijd gun ik me niet meer en ik mis het.
(Daarom lees ik ook zo graag het blog van Jannie Trouwborst omdat zij nog wél in het boek duikt en grondig analyseert en bespreekt.)


Mijn voornemen is dus om daar verandering in brengen, weer met volle aandacht te gaan lezen, zodat ik me later het boek wel weer herinner.
Ik ben heel benieuwd of ik mijn hebberigheid naar boeken zal kunnen beheersen. Maar dat zal ik pas aan het eind van dit jaar weten.

Dettie, 2 januari 2017