jeugd 13-15 jaar

altWaarin Nordin
Ubald Seveke


‘Waarin Nordin…’ wat klinkt dat heerlijk ‘ouderwets’! En alle hoofdstukken beginnen zo. Is het een sprookje?
Jawel, maar wel in een modern jasje. Een mix van heel veel.
Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld (met kaart voorin!) met magische wezens en toverkrachten.
Er is een prinses ontvoerd, en Nordin vindt dat het zijn taak is om haar te redden.
Wie is die Nordin?
Een onbeduidende schoenpoetser, die opgegroeid is bij een voogd omdat zijn ouders gestorven zijn bij een pestepidemie. Hij neemt zijn beroep erg serieus en kan er dan ook de kost wel mee verdienen. Veeleisend is hij immers niet. Aks het verhaal begint, ziet hij een grijsaard aankomen. De man loopt moeizaam en lijkt uitgeput. Nordin biedt hem water aan, en laat daarvoor zijn spullen in de steek. Daar profiteert een dief van, die wegrent met de kist onder zijn armen. Er gebeurt iets vreemds: de dief slaakt een kreet en laat de spullen vallen als de oude man iets prevelt.  En hij zegt:


‘Zo op het oog ziet het er naar uit dat ik jouw hulp nodig heb. Maar eigenlijk ben jij het die mijn hulp nodig heeft. Alleen weet je het nog niet.’


Verbaasd neemt Nordin de blauwe knikker aan die de man hem aanbiedt. Meteen ervaart hij een wonderbaarlijk gevoel...


‘Doe niets wat je anders niet zou doen,’ zegt de oude man,  ‘Je opdracht zul je vinden zoals alles in je leven op je pad komt, het is je lotsbestemming.‘


Al snel merkt hij dat de blauwe steen hem magische krachten geeft: hij hoort ongure mannen praten over de ontvoering van de prinses, en probeert die te voorkomen. Maar als dat niet lukt zit er niets anders op: hij zal haar moeten zoeken en bevrijden.


Die avonturen worden verteld op een humoristische, magische wijze, en slepen je mee, een fantastische wereld over. Nordin leert uilenbouillon maken, hij verliest zijn beste vriend, hij wordt opgesloten, hij wordt verliefd en hij leert vliegen. Hij begeeft zich naar alle windstreken en doorloopt alle seizoenen, die heel fraai terugkomen in de keuren waarmee de illustraties het verhaal verlevendigen. Verlevendigen is een te klein woord: die tekeningen zijn prachtig, juist door de eenvoud: zwart-wit met naargelang het seizoen een enkele kleur.
Op verschillende pagina’s zie je ook de wazige vorm van een duivelsfiguur met rode ogen. Pas achterin het boek begrijp je daar de bedoeling van, een leuke vondst die het geheel weer iets extra’s meegeeft.
De schrijver wekt de schijn zich te beperken tot een wereld die Middeleeuws lijkt, maar verwerkt daar ook moderne dingen in. Dat geeft het boek een speels karakter.
Dit verhaal over een jongen die volwassen wordt in een wereld vol gevaren, waar hij evenwel ook vriendschap en liefde tegenkomt, is als een fantasyverhaal – een queeste; de strijd tussen goed en kwaad; vreemde figuren – maar tegelijk is het voor lezers die denken niet te houden van fantasy een sprookjesverhaal waarin het goede het kwade zal verdringen.
Er zit zoveel in dat iedere lezer er datgene uit kan halen wat hij wenst: verwijzingen naar onder andere literatuur, naar carnaval, en met een heel lief paard…
En natuurlijk ook nog een feest om naar te kijken!


ISBN 9789089480248 | paperback| 286 pagina’s | Uitgeverij Celadon | Augustus 2012
Leeftijd: 13 plus?

© Marjo, 18 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER