Boekenarchief C-D

De onschuld


Een historisch boek, waarin William Blake een rol speelt, maar waarin vooral een sfeertekening van Londen in 1792 wordt gegeven. Inclusief een kaart van hoe Londen er uit zag. Dat is heel handig, want de kinderen die de hoofdrollen spelen dwalen daar nogal wat rond.
Het verhaaltje is maar slap. Een gezin verhuist vanuit een klein dorpje in Dorset naar het toen al drukke hectische Londen. De oudste zoon is in Pindletrenthide achter gebleven. Moeder Anne wordt in het huishouden en bij haar werk - knopen maken- terzijde gestaan door Maisie. Vader Thomas is meubelmaker van beroep, zijn zoon Jem helpt hem. Het was Philip Astley, van het rondreizend Paardenspektakel, die Thomas vroeg naar Londen te komen, hij had werk voor hem. Ook voor een woning zorgt hij, vlak bij het circusterrein. En vlakbij de beroemde William Blake.
De kinderen dwalen achter Blake aan door Londen. Zo kan Tracey Chevalier heel wat informatie kwijt over de stad in die tijd. Dat is heel leuk om te lezen. Ook hoe er geleefd werd, over normen en zeden van toen komen we van alles te weten. En dat maakt het boek dan toch wel heel leuk om te lezen.


Natuurlijk gebeurt er wel van alles, maar het wordt niet diep uitgewerkt. Het blijft op een laag pitje zeg maar.
Over Blake krijgen we eigenlijk ook niet zoveel te horen als ik zou wensen, maar hij is wel degene die voor de titel zorgt (in het Engels weet ik dat overigens niet).
Dus: verwacht geen spanning en sensatie, geen romantisch gezwijmel of hartverscheurende verhalen, dan kun je toch wel genieten van dit boek.

N.B. Dankzij een boekgrrl deze link: daar blijkt dus ook een verklaring van de Engelse titel 'Burning bright' te staan.


Isbn 978 90 225 4656 7 Paperback 382 pagina's | Boekerij | mei 2008
Vertaald door Eric Bindermeel

© Marjo, juli 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER