jeugd 4-5 jaar

Met opa op de fiets
illustraties: Marja Meijer
tekst: Stefan Boonen


Het is mooi weer en hupsalakee, opa pakt Isa op en zet haar op de stang van zijn fiets. Oma zwaait ze uit. Maar daar staat Gitte, zij wil ook mee. Opa zegt nooit nee dus hupsalakee, Gitte mag achterop de fiets van opa. Isa is niet zo blij, was ze net zo lekker eens een keer alleen met opa. Maar het is evengoed wel heel gezellig. Ze kijken naar de wolken. Ze zien er allemaal figuren in, de ene wolk is net een boom en het andere lijkt wel op een huis.
Ze fietsen langs Pelle en Bram die bij de beek spelen en die willen ook wel mee. En hupsalakee daar gaan ze mee op de fiets. Opa weet steeds wel een plekje te bedenken. Verderop zit Emma op een bankje en ja hoor, Emma wil ook mee. Hupsalakee Emma past ook nog wel op de fiets. Arme opa, hij trapt en trapt, het is best zwaar met al die kinderen op de fiets. En daar staat kleine Pieter, natuurlijk moet hij ook mee en hupsalakee, Pieter wordt op opa's schouders gezet... De kinderen hebben veel plezier en arme opa trapt en trapt. Ze zien koeien, zwanen, eenden, zwaluwen, een heteluchtballon,  een oud kasteel. Ze fietsen over mooie weggetjes en over bruggetjes en opa krijgt het warm en wordt heel moe en dan... pats! Een lekke band! Gelukkig zijn de kinderen slim en bedenken ze een heel goede oplossing. En zo kunnen ze hupsalakee naar huis!
Eenmaal thuis krijgt iedereen een ijsje van oma, behalve opa, opa slaapt...


De opaboeken van Stefan Boonen en Marja Meijer zijn allemaal hartverwarmend. Of de kinderen nu bij opa logeren, of met opa spelen in de sneeuw of naar zee gaan, opa blijft het grootste lieve kind. Hij geniet net zo hard als de kinderen, alleen is hij wat sneller moe en mist zo heel veel ijsjes en andere lekkere dingen, want opa valt op het eind van de dag altijd in slaap. Arme lieve opa.
Oma zorgt voor de 'thuisdingen', zij doet de was, bakt pannekoeken of deelt ijsjes uit.
De afbeedlingen, in gemengde techniek, zijn vrolijk en warm van kleur. De tekst is opgebouwd uit korte zinnen en is in duidelijke letters afgedrukt.
Opnieuw een fijn opaboek.


ISBN 9789044802818 Hardcover oblong formaat 26 pagina's Uitgeverij Clavis 2004
(Dit boek werd bekroond met een Pluim van de maand en bewerkt voor televisie)
Leeftijd; Vanaf 4 jaar

© Dettie. 28 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER