jeugd 4-5 jaar

Met opa in het donker
illustraties: Marja Meijer
tekst: Stefan Boonen


Alweer het vierde boek over die leuke, lieve opa.

Deze keer mogen de kinderen logeren bij opa en oma. Ze gaan gezellig met z'n allen op de grote zolder slapen. Oma moet die avond naar een feestje dus opa blijft bij de kinderen. Oma kent opa ondertussen goed genoeg en vraagt aan de kinderen of zij goed op opa zullen passen!
Zo gauw oma weg is gaan ze gezellig verstoppertje spelen. Opa is de wolf en de kinderen zijn de zeven geitjes. Gelukkig vindt opa al zijn 'geitjes' terug. Maar dan moet opa zich verstoppen en dat kan hij heel goed, een beetje té goed zelfs. Waar is opa? En wat horen ze toch voor raar geluid? Het zal toch niet de wolf zijn? En het wordt buiten ook al zo donker...


Het grappige van de opaboeken is dat het verhaal steeds één dag beslaat en opa altijd 'het kind' is. Opa onderneemt van alles, verzint de leukste dingen maar hem overkomt ook altijd van alles terwijl het met de kinderen steeds goed gaat. Het zijn vrolijke, optimistische en toch ook realistische verhalen. Het zou zomaar echt zo'n dag bij opa en oma geweest kunnen zijn.


Ook dit boek is weer geïllustreerd door Marja Meijer. Ze weet er elke keer weer een vrolijke, gezellige boel van te maken. Op zolder hebben de kinderen hun slaapzakken, ligbedjes, stapelbedden en weekendtassen neergelegd. Het huis van opa en oma is ook echt een opa en oma huis. Geen moderne designmeubelen maar in de hal een kastje met een lampetkan erop. Verderop een grote bimbamklok met een schemerlampje met stoffen, geplooide bekleding ernaast. Een grote houten linnenkast op zolder en op de slaapkamer van opa en oma een groot eikenhouten bed met een houten kaptafel met driedelige spiegel erbij. Voor de kaptafel staat een poef van roze fluweel. Aan een klein kapstokje hangen de twee, beetje uitgezakte, ochtendjassen met een paar geruite pantoffels eronder. En natuurlijk een lekker groot, zelfgemaakt sprei op het bed, zo'n bed waarin je heerlijk naar verhaaltjes kunt luisteren die opa voorleest. Geweldig leuk gedaan. Alles straalt de veiligheid en vertrouwdheid uit die een huis van opa's en oma's kunnen hebben. Je zou er zo bij willen kruipen.
Opnieuw een erg prettig en vermakelijk opaboek.


ISBN 9789044815887 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis 26 oktober 2011
Leeftijd: Vanaf 4 jaar

© Dettie, 28 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER