jeugd 4-5 jaar

Een zoen, alles voor een zoen
Illustraties: Marja Meijer
Tekst: Stefan Boonen


Prins Willem dacht dat hij alles had, maar op een dag keek hij door het raam en zag een jongen en meisje zoenen. Dat had de prins nog nooit gezien.
Hij vroeg aan zijn dienaar 'Wat zijn dat voor toestanden?' en de dienaar antwoordde: 'Ze kussen elkaar te pletter, baas.' En elkaar te pletter kussen doe je alleen als je verliefd bent. 'Dan krijg je de allerbeste, allermooiste, allerzachtste zoen ooit.' Nou, zo'n kus wilde de prins wel. Maar hoe kun je zo'n zoen krijgen? En hoe word je eigenlijk verliefd? De dienaars probeerden het uit te leggen maar ze konden niet voor hem verliefd worden, hij moest zelf maar iemand zoeken... En dat doet de prins.


Het is een vreselijk leuk en humoristisch verhaal. Het wordt in heel nuchtere taal verteld, zoals bijvoorbeeld de keer dat de prins bij een graaf met drie dochters komt. 'Kus met te pletter' zegt de prins dan en dat zie ik dan gelijk voor me en zit te grinniken. De prins is zo gewend te bevelen en zijn zin te krijgen dat hij denkt dat hij zo'n zoen ook gewoon kan afdwingen. 'Ik wil een verliefde zoen!' roept hij maar ja... dan moet hij eerst zelf verliefd zijn en dat snapt de prins maar niet. Hij gelooft eigenlijk niet meer dat dat 'te pletter kussen' echt bestaat...
Zal hij ooit eens zo'n heerlijke, prachtige zoen krijgen? Zo'n zoen waarvan je denkt... Wow.


De mooi gekleurde illustraties bij het verhaal onderstrepen de humor. Op de eerste afbeelding zie je de prins bovenaan een enorme gouden glijbaan zitten in een zaal waar langs de muur allemaal zwaarden hangen. Een dienaar is deze, staande op een ladder, met een plumeau aan het afstoffen. De lakeien vervullen in dit boek sowieso een komische rol. Ze zijn afgebeeld in allerlei vormen en maten. Vooral de afbeeldingen waarin de dienaren uitleggen wat verliefd zijn is, zijn heel grappig. En... de prins wordt natuurlijk  op een wit paard afgebeeld! Ik heb me kostelijk vermaakt met het verhaal en de afbeeldingen.
Kortom, het is een erg vrolijk, aangenaam en mooi verzorgd boek, echt een aanrader!


ISBN 978 90 476 1439 8 Hardcover 32 pagina's | Goor Van | januari 2011

© Dettie, 21 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER