jeugd 4-5 jaar

Met opa naar zee
Illustraties: Marja Meijer
Tekst: Stefan Boonen


Het is Stefan Boonen wel toevertrouwd om een leuk en goed verhaal te schrijven voor kinderen. Ook al is dat verhaal voor een prentenboek dat 'maar' 32 pagina's beslaat.  De tekst is vrolijk en met de weinige woorden en korte zinnen weet Stefan Boonen een fijne dag aan het strand weer te geven.


Zeven kinderen zijn bij opa en oma. Ze hebben hun rugzakjes en petjes en zijn helemaal klaar voor een leuke dag aan zee. 'Zorg dat je niemand kwijtraakt' zegt oma en natuurlijk belooft opa dat. Hij heeft zo zijn regels.


'Jongens en meisjes,' zegt hij luid. Hij tikt met zijn hand tegen zijn hoofd.
'Vandaag ben ik de generaal en jullie zijn mijn soldaten. Gesnopen?
'Ja generaal,' lachen de kinderen.


En zo gaat het de hele dag. De kinderen zeggen ja generaal en opa roept zijn soldaten steeds bij elkaar. Ze gaan lekker zwemmen en in het zand spelen en dan gaat opa ijsjes kopen... hij blijft wel heel lang weg... waar blijft hij nou? Hij zal de weg toch niet kwijt zijn? Gelukkig zijn de kinderen heel slim. Die opa...
's Avonds is hij zo moe dat hij gelijk in zijn stoel in slaap valt, hij heeft nog niet eens gegeten, en ze eten nog wel lekkere pannenkoeken!


Bij het verhaal staan mooie, kleurige en vrolijke illustraties, op elke pagina een, van Marja Meijer. Als je deze afbeeldingen goed bekijkt dan zie je steeds meer. Aanvankelijk let je natuurlijk alleen op opa en de kinderen maar als je kijkt wie er allemaal naar het strand gaat dan kun je daar ook hele verhalen bij maken. Je ziet een mevrouw onder een parasol lekker zitten breien en een meisje en jongen heel verliefd over het strand lopen. Ook de stoere jongens met een figuur als een bodybuilder ontbreken niet. En er is een meneer met een rugzak die over de boulevard aan het steppen is op zijn superhippe autoped. En je ziet een meneer met een zakdoek met knoopjes aan de uiteinden op zijn hoofd die heerlijk zit te lezen.
Ook heel grappig is dat oma echte opa- en omawas aan de lijn heeft hangen. Witte, gewone onderbroeken en een hempje en sokken. (Maar opa zelf ziet er aan het strand wel modern uit.) Het is een boek om veel in te kijken en steeds nieuwe dingen te ontdekken. Erg leuk!


ISBN 9789044808230 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | februari 2008
Leeftijd 4+

© Dettie, 29 juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER