jeugd 4-5 jaar

De avonturen van Prinses Tilda
illustraties: Peter Teunissen
tekst: Stefan Boonen


In het Parkpaleis woont Zijne Prinsesselijke Hoogheid Amanda Maria Elisabeth Cleopatra Tildamina, maar die naam is zo lang, iedereen iedereen noemt haar gewoon prinses Tilda.

Het paleis is heel groot met wel drie badkamers, een danszaal, de Zoete Kamer, de Zwaardenkamer en nog veel meer kamers... Maar prinses Tilda is het liefst in De Grote Koninklijke Tuin. En daar was ze toen dit gebeurde...
Ze zag een jongen lopen die liep te zwieren met z'n armen, hij speelde dat hij een vliegtuig was. Het was Bob, het hulpje die in de keuken werkte. Hij schrok zich naar dat hij zomaar een echte prinses tegenkwam. Prinses Tilda dacht dat hij vast kok wilde worden, maar nee hoor, hij wilde een leeuw in een circus worden. Dat vond prinses Tilda wel leuk, misschien konden ze alvast gaan oefenen. En even later liepen ze al grauwend en klauwend in het rond.
Maar daar kwam mevrouw Stiepeltjes, de kamerdame, aan. Ze verstopten zich snel en sprongen toen ze vlakbij was tevoorschijn. Mevrouw Stiepletjes gilde, ze schrok heel erg van de twee kleine 'leeuwen' en rende weg.
Daarna kwam er weer iemand aanlopen, weer verstopten ze zich en braww... weer sprongen ze tevoorschijn.  Maar oeioei deze keer was het de koning Kasperdocus zelf... dat was niet zo slim, maar gelukkig is de koning liever dan hij eruit ziet.


Hierna volgen nog drie leuke verhalen over prinses Tilda die allemaal beginnen met 'en daar was ze toen dit gebeurde...'
Tilda is een leuk, vrolijk maar wel een beetje ondeugend meisje. Ze doet het liefst alleen maar dingen die ze leuk vindt zoals spelen met Bob of lekker snoepen. Maar ja soms moet ze toch iets prinsesachtigs doen zoals leren dansen of, heel vervelend, op haar verjaardag in bed blijven liggen tot iedereen wakker is of nog erger... in bad gaan! Ze verzint allerei trucjes om er onderuit te komen maar natuurlijk lukt dat uiteindelijk niet want grote mensen winnen bijna altijd. Maar doordat ze al die dingen niet wil beleeft ze wel heel grappige avonturen.
Het zijn allemaal vlotte verhalen waarbij Peter Teunissen op elke pagina een vrolijke, gekleurde afbeelding verzorgd heeft.


Bij het boek zit een luister-CD waarop Ianka Fleerackers te horen is die de verhalen uit het boekje voorleest. Dankzij de achtergrondgeluiden en de zeer prettige stem van Ianka is het erg leuk om naar te luisteren.
Kortom, een fijn luister- en kijkboekje voor kinderen vanaf 4 jaar.


ISBN 9789002250248 Hardcover 47 pagina's Uitgeverij Oogappel oktober 2013
Leeftijd 4+

© Dettie, 25 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER