jeugd 4-5 jaar

Ru de Groen & Thysa Zevenbergen

Kleine Vos op zoek naar Overal & Nergens
illustraties: Thysa Zevenbergen
tekst: Ru de Groen


In dit boek maken we kennis met Kleine Vos kon die uren kon genieten van de zon, het water en alles wat ze om zich heen zag. 'Ik heb het goed en ben gelukkig.' zei ze steeds. Maar toch begon het op een dag te kriebelen. Ze was hier wel gelukkig maar zou er ergens anders een nóg mooiere plek zijn waar je alleen maar plezier hebt en eeuwig feest is? Een plek waar de zon altijd schijnt? Een plek waar geen problemen zijn?


Kleine Vos vroeg het aan Hert en die gaf het mysterieuze antwoord. 'Dat land ligt overal en nergens'. Maar Kleine Vos wil het echt weten en gaat op pad. Zij ontmoet diverse dieren en deze hebben allemaal een antwoord klaar voor Kleine Vos.


'Mijn geluk is niet het jouwe,'
zei panda met een wijds gebaar.
'Geluk is voor mij torens bouwen,
van hier tot aan de zon aldaar.'


Andere dieren vinden een lekker visje eten het toppunt van geluk en zo, al rondzwervend, leert Kleine Vos dat elk dier zijn eigen vorm van geluk heeft en zij het hare al kent!

© Thysa ZevenbergenHet verhaal met het thema 'zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens' of 'Oost, west, thuis best', is al vele malen verteld. Dat is niet nieuw, maar in welke vorm deze wijze les gebracht wordt, is wèl anders dan anders. Ten eerste is de tekst op vierregelig omarmend rijm gezet en het ritme is prettig zodat het makkelijk voor te lezen is. Een heel enkele keer is de rijm wat gezocht maar het is niet storend. In de tekst zijn geen moeilijke woorden gebruikt, waardoor het voor elk kind goed te begrijpen is.


Ten tweede zijn daar de illustraties van Thysa Zevenbergen en die maken het boek, naast de rijmvorm, écht apart. Zij heeft de afbeeldingen, die op elke rechterpagina te vinden zijn, uit papier gesneden waardoor je een, soms kantachtig, heel bijzonder effect krijgt. Elke afbeelding heeft zijn eigen achtergrondkleur met daarin een of twee kleuraccenten. "Thysa snijdt haar kunst uit papier en heeft daarin een geheel eigen stijl ontwikkeld, dwars tegen de digitale stroom in." staat op haar website te lezen en dat is helemaal waar. Op de Trailer is goed te zien hoe zij te werk gaat.


Kortom, dit geheel, de tekst en illustraties samen, maakt er een echt koesterboek van.


ISBN 9789492995070 | NUR 273 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Samsara | maart 2019
Afmeting 27 x 27 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER