jeugd 6-9 jaar

De fantastische Meneer Vos
tekst Roald Dahl
tekeningen Quentin Blake


Beneden in het dal lagen drie boerderijen. De eigenaars van de boerderijen hadden goede zaken gedaan. Ze waren rijk. Ze waren ook gemeen. Alle drie waren zo vals en gemeen als je nog nooit hebt meegemaakt. Ze heten boer Bolus, boer Bits en boer Biet.


Zo begint dit boek van Roald Dahl. Bolus was een heel dikke kippenboer. Bits was eenden- en ganzenboer en heel klein. Biet was een kalkoen- en appelboer. Biet was lang en heel mager, hij at niet maar dronk alleen maar liters van zijn eigen appelwijn. Wel was hij de slimste van de drie.
Kinderen hadden een hekel aan de drie boeren. Elke keer als zij ze tegenkwamen zongen ze.


Bolus en Bits en Biet
Eén dik, één klein en één dunne spriet.
Die ellendige schurken
Met neuzen als augurken
Een valser soort boeven vind je niet.


Boven op de heuvel woonde Meneer Vos, Mevrouw Vos en hun vier Kleine Vosjes. Elke dag vroeg Meneer Vos aan zijn vrouw wat zij wilde eten. Een mollig kipje van Bolus? Een eend of gans van Bits of een mooie kalkoen van Biet? En elke dag haalde Meneer Vos het eten waar zij trek in had bij een van de boeren vandaan. De drie mannen hadden al vaak geprobeerd Meneer Vos te vangen maar die was veel te slim.
Nu had Biet een idee, ze zouden Meneer Vos opwachten bij zijn hol! Zo gezegd zo gedaan... Met geladen geweren lagen de drie mannen te wachten op de komst van Meneer Vos. Gelukkig ontdekte Meneer Vos de drie net op tijd en vlucht terug zijn hol in. Ze hebben alleen zijn staart eraf geschoten. Maar wat nu? Ze kunnen niet naar buiten en ze moeten toch eten.
De drie mannen zitten ondertussen niet stil. Ze willen de vossenfamilie uitgraven. Maar vossen kunnen ook goed graven en zo graven de boeren en de vossen om het hardst. Gelukkig zijn de vossen net iets sneller. Op het laatst is iedereen uitgeput en besluiten Boulus, Bits en Biet te gaan waken bij het hol. De mannen die op de boerderij werken moeten de heuvel omsingelen... Geen enkel dier kan meer weg.
De vossen krijgen erge honger, en na drie dagen houden ze het haast niet meer uit. Maar gelukkig krijgt Meneer Vos een geweldig plan.


Net zoals zijn andere boeken is dit boek van Roald Dahl ook weer verrassend, boeiend en humoristisch. De tekeningen van Quentin Blake vullen het verhaal mooi aan. Het is mooi zoals Roald Dahl de eigenschappen van dieren weet te gebruiken voor zijn verhaal. Je zit af en toe breed te glimlachen om de grappige vondsten.
Kortom, een fantastisch verhaal van een fantastische schrijver over een fantastische vos.


Tien procent van de auteursopbrengst van dit boek gaat naar diverse Roald Dahl-liefdadigheids­instellingen.
zie http://www.roalddahlfoundation.org
en http://www.roalddahlmuseum.org

Het boek is verfilmd en was te zien in de bioscoop onder de titel Fantastic Mr. Fox met o.a. stemmen van George Clooney, Meryl Streep, Anjelica Huston en Bill Murray


ISBN 9789026127427 Hardcover 96 pagina's, uitgeverij De Fontein april 2010
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER