jeugd 6-9 jaar

De giraffe, de peli en ik
tekst Roald Dahl
tekeningen Quentin Blake


Een hernieuwde uitgave (7e druk) van het boek dat al in 1985 voor het eerst verscheen. En het is te begrijpen dat dit verhaal nog steeds in trek is. Roald Dahl weet, zoals altijd, je te verrassen met zijn originele vondsten zo ook in dit verhaal.


Vlakbij de straat waar Billy woont staat een huis leeg, het is helemaal vervallen. Vroeger was het een snoepwinkel en Billy's moeder weet nog dat het 'De zoete inval' genoemd werd. Het huis staat al heel lang te koop. Vaak heeft Billy ervan gedroomd dat hij het kon kopen en er weer een snoepwinkel van kon maken.
Op een dag zie hij dat het huis verkocht is en verbouwd wordt. Maar wat een rare deur komt er in... en op die deur staat 'Het LGWB', wat dat betekent ziet hij op het raam. Het Ladderloze Glazenwassersbedrijf!
Billy is natuurlijk heel nieuwsgierig wie er is komen wonen, gelukkig gaan de ramen open en hij ziet, een giraffe, een aap en een pelikaan! Zij blijken samen het Glazenwasserbedrijf te vormen. Ze willen graag gauw werk want ze hebben erge honger. De hertog van Heiligerlee zoekt al 50 jaar naar een goede glazenwasser want hij heeft 677 ramen in zijn huis. En gelukkig komt de chauffeur hen vragen of zij willen komen ramen lappen... Als de Hertog ze ziet snapt hij er in het begin niet veel van maar als hij vraagt wat voor wezens ze eigenlijk zijn, zingt de aap:


"Wij poetsen tezamen
ook uw hoogste ramen
brandschoon in één ogenblik.
Wij staan vastberaden
tot uw dienst, Uwe Genade.
De Giraffe, de Peli en ik."


Maar... zal ze dat lukken? Zoveel ramen? En zo hoog! Het is nog nooit iemand gelukt om bij de hoogste ramen te komen...


Eigenlijk heeft Roald Dahl geen introductie meer nodig, ik denk dat iedereen wel één of meer verhalen van hem kent.
Dit is ook weer zo'n heerlijk verhaal met allerlei grappige verwikkelingen. De dieren hebben allemaal aparte vaardigheden en eigenschappen. Ze zingen veel liedjes Het hele verhaal is weer met veel humor, zo kenmerkend voor Dahl, geschreven. En de zwart-wit tekeningen van Quentin Blake maken het helemaal af. Erg leuk boek!


Hardcover | 79 Pagina's | de Fontein Jeugd | 2007 ISBN10: 9026115881 van 7- 9 jaar
vertaling Huberte Vriesendorp

© Dettie, maart 2007

 Reageren? Klik hier!