Boekenarchief C-D

Sneeuweieren


De kip heeft maar één eierstok. Niet dat dat erg is want in dat ene exemplaar zitten enkele duizenden onrijpe eicellen. De eieren worden één voor één rijp. Is de eicel niet bevrucht dan legt de kip haar ei en dat is het. Is de eicel wel bevrucht dan broedt de kip het uit en wordt er een kuikentje geboren.
Waarom dit kip- en kuikenverhaal verhaal in een boekrecensie? Omdat het in dit boek in feite gaat over het bovenstaande.
Olga en Harm zijn met elkaar getrouwd nadat Olga zwanger bleek te zijn. Het kind was zeer gewenst maar helaas het dochtertje wordt doodgeboren als gevolg van een infectie. Dit laatste is ook de oorzaak van het verlies van Olga's baarmoeder en een eileider.


"Hij rustte even uit, steunde met zijn ellebogen op tafel en staarde naar de verjaardagskalender aan de muur waarop de foto van een zwangere vrouw te zien was. Ze droeg een gele trui, tot boven haar bolle buik opgestroopt.
Olga had de kalender gekocht toen ze zwanger was. Omdat ze de foto's na de doodgeboorte te confronterend vond, had Harm hem in de schuur opgehangen.[...] Het was inmiddels vijftien jaar geleden. Harm vermoedde dat Olga er zelden nog maar aan dacht. Sinds David er was, hadden ze er niet meer over gesproken."


David is de dertienjarige Ghanese zoon van Olga en Harm die zij als baby geadopteerd hebben. Aanvankelijk gaat alles goed maar David blijkt meer interesse te hebben in sterren, mineralen, psychologie, planten en dieren dan in 'het aards paradijs' de kippenhouderij van Harm.


"Alles wat Harm leuk vond, scheen David koud te laten. Vanmorgen had hij David voor de zoveelste keer proberen te interesseren voor het bedrijf. Ze hadden samen in de ren de eieren geraapt die niet op de band waren gerold. [...]
'Hoe zou de wereld er in de toekomst uitzien, David? Hoe zou het leven hier zijn? Alles wordt steeds efficiënter. Ik zou 's avonds geen rugpijn en geen hoofdpijn hebben, ik zou me niet druk hoeven te maken over de leg...'
'Misschien vergaat de wereld.' zei David en slenterde de schuur uit."


Harm is enorm teleurgesteld dat David hem niet wil opvolgen en langzamerhand verandert zijn houding naar hem toe, er komen grimmige gedachten opzetten.
Olga daarentegen is stapelgek op het kind, hij is haar exotische oogappel. De dood van haar dochtertje heeft haar erg aangegerepen. Olga is in Harms ogen overbezorgd naar David toe. Zij vraagt zich steeds meer af waarom ze haar gedroomde zangcarriere heeft opgegeven, zij zingt alleen nog in het plaatselijke kerkkoor, Harm ziet haar niet meer staan, hij werkt alleen nog maar...
Maar Harm heeft zo zijn eigen zorgen. Zijn eierenbedrijf staat onder druk, het is in feite te klein en hij kan zich nauwelijks meer staande houden dankzij de enorme eiproductie van de opkomende grote pluimveebedrijven.
Er ontstaan wederzijdse iritaties tussen het echtpaar en de spanningen lopen op.
En dan is op een dag David verdwenen, hij is het laatst gezien toen hij op weg was naar het moeras...


Een mooi psychologisch verhaal waarin de onmacht om tegen elkaar belangrijke zaken uit te spreken weergegeven wordt. Vanaf de eerste bladzijde voel je de dreiging dat er iets verbijsterends gaat gebeuren. De vervreemding van elkaar speelt daarbij een grote rol. Een mooi debuut waar in heldere taal een aangrijpend verhaal verteld wordt.


ISBN 9789055158973 gebonden, 180 blz Uitgeverij Van Gennep oktober 2007

© Dettie, december 2007

Lees de reacties en/of reageer, klik hier!