altHet jurkje van Paul
Philippe Grimbert


De onmogelijkheid van communiceren op te hangen aan een lief klein jurkje, en daarmee een crisis veroorzaken in een ogenschijnlijk prima huwelijk is al een bijzonder idee. Om dat dan ook nog in een compact klein verhaaltje helemaal duidelijk te maken, is nog een extra gave. In mijn ogen is Philippe Grimbert een schrijver in de traditie van zijn naamgenoot Claudel.
Het raadsel van de menselijk geest, hoe komt het dat een volwassen man die de vader is van een volwassen dochter als een blok valt voor dat jurkje in die etalage?
Hij weet het zelf niet, en weerhoudt zich er van zijn vrouw er over te vertellen. Zo is hun huwelijk: er is zeker liefde, maar echt praten over hun diepste gevoelens doen ze niet. Ook bepaalde geheimen uit hun verleden zijn alleen feitelijk bekend bij de ander. Hun reacties daarop, de gevolgen van die toch traumatische ervaringen bespreken ze niet.
Is het een vorm van mid-lifecrisis, een oprisping vanuit het onderbewuste, een confrontatie met de sterfelijkheid van de mens dat Paul het jurkje koopt en in zijn kast hangt?


Had hij niet kunnen weten dat Irène het zou vinden? Misschien, maar haar reactie had hij zeker niet kunnen voorzien. Nee, er is geen confrontatie, alleen stille verdenkingen, wanhoop om het verraad dat haar man volgens haar pleegt. Er verandert iets in de sfeer in het appartement van het echtpaar, ze merken het alle twee, maar spreken het niet uit.


Het kan niet anders dan dit komt tot een uitbarsting. Hoe komen ze daar uit? Is hun liefde sterk genoeg? Het is een verhaal zoals een psychoanalyticus dat feilloos kan schrijven. Hij kent als geen ander de menselijke geest. Zo ontleedt hij het innerlijk van de man, maar meer nog dat van de vrouw, legt zenuwen bloot, en weet met de nodige dramatiek een overtuigende ontknoping ten tonele te brengen.


Philippe Grimbert (Parijs, 1948) is behalve schrijver ook psychoanalyticus. Hij studeerde psychologie in Nanterre, had zijn eigen praktijk en werkte met autistische en psychotische jongeren.


ISBN 9789462370340| luxe paperback | 124 pagina's| World Editions NL| maart 2014
Vertaald uit het Frans door Jan Versteeg

© Marjo, 18 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER