Boekenarchief B

Zwaluwen

"Zwaluwen" lijkt een streekroman, maar het is meer dan dat. Het is het verhaal van een jongen die opgroeit in een boerengezin, waar werken belangrijker is dan praten. Waar het hard werken is om het hoofd boven water te houden, zeker nu de tijden veranderen, en machines de plaats innemen van mens en dier.


Erik is de jongste, een gevoelige knul, die de wat grimmige sfeer in huis niet goed kan plaatsen en liever maakt dat hij weg is. Hij trekt dan de bossen in, met een vriend, of alleen. Op een dag laat een vriend hem het graf zien van een jong meisje dat lang geleden verdronken is. Het maakt een grote indruk op hem... de plek blijft hem trekken.
Hij is op de leeftijd waarop langzaam het besef doordringt dat er ook buiten zijn eigen kleine wereldje nog leven bestaat, een bewustwording. Als hij door de ogen van een vreemde zijn boerderij ziet, bekruipt hem een gevoel van schaamte om het armoedige daarvan.


Ook de dood is iets waar hij moeite mee heeft, terwijl dat toch onlosmakelijk met het leven op een boerderij verbonden is. In zijn naïviteit spaart hij hulzen... tot hij ontdekt dat iedere gevonden huls wel betekent dat er een kogel is afgevuurd op een dier en dat het misschien gedood is.
Het is het verhaal van een bewustwording, het volwassen worden van een boerenzoon, een gevoelig autobiografisch verhaal.
Mooi.


ISBN 90-5786-008-2 uitgever Servo 151 pagina's

© Marjo, juni 2007

Lees de reacties op het forum, en/of reageer klik HIER!