Non-fictie jeugd

Vicks
De eerste stap, duik en grom van ijsbeertje Vicks

Vicks is het ijsbeertje dat op 6 december 2010 geboren is in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Via schitterende videobeelden kon je zijn ontwikkelingen volgen. En nu is er dit boek om de eerste verjaardag van Vicks te vieren.


Het begint natuurlijk met de mooie foto van moeder beer met de pasgeboren Vicks die dan net zo groot is als een eekhoorn! Moeder beer en Vicks blijven vier maanden in hun hol en dan begint voor Vicks het grote avontuur dat leven heet. Hij mag naar buiten en alle nieuwe dingen gaan ontdekken. Natuurlijk is alles heel spannend, want wat is dat nou voor raar ding dat zomaar uit de lucht komt aanfladderen. Dat heeft hij nog nooit gezien, gauw schuilen bij mama.
En dat water is ook al zo bijzonder, het is koud en voelt heel gek maar het is ook wel lekker maar hoe kom je nu weer uit dat water? En hoe krijg je die druppels nu uit je vacht? Vicks heeft nog zoveel te leren. Maar langzamerhand durft hij meer en op het laatst duikt hij met een grote sprong in het water en doet gekke kunstjes voor het onderwaterraam in de dierentuin. En dan is het jaar alweer om en is Vicks van piepklein pluizebolletje uitgegroeid tot een lekkere ronde, flinke, stoere ijsbeer.


Zelf heb ik de hele ontwikkeling rond Vicks gevolgd via de video's die Blijgaarde uitzond op hun internetadres en dat was fascinerend om te zien. Het blijft bijzonder om zo'n piepklein beertje dat nog niets kan alles te zien leren en ontdekken. In dit boek is dat ook mooi vastgelegd. Daarnaast staan er nog allemaal weetjes over ijsberen, bijv. hoe je kunt zien dat het een jongetje of meisje is... jongetjes plassen naar beneden en meisjes naar achteren. Dit wordt verduidelijkt met grappige tekeningetjes. En zo staan er nog veel meer weetjes in.


Een jong dier vertederd altijd en natuurlijk doet Vicks dat ook. De foto dat hij voor het eerst zijn vacht uitschudt is geweldig, je ziet bijna dat het nog best moeilijk is... Ook de foto dat Vicks aan het spelen is met zijn moeder is hartverwarmend. Vol overgave houdt moeder haar kop scheef zodat Vicks er lekker in kan knauwen!
Kortom, een lief boek dat mede door de mooie foto's ook volwassenen erg aan zal staan.


ISBN 9789044817522 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A. | december 2011
Vanaf 3 jaar

© Dettie, 19 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER