Non-fictie jeugd

Van speurneuzen tot herrieschoppers

In het boek van speurneuzen tot herrieschoppers  maken we kennis met dieren die leven rond een boerderij.


Als eerste maken we kennis met een superspeurneus... de boerderijhond.
Je ziet een mooie foto van hond met een heel lieve snoet, die over een deur heen kijkt en een fotootje van een jong hondje. Je kunt lezen wat een hond allemaal ruikt en er staan ook nog allemaal leuke tekeningen bij.
Op de volgende twee bladzijden zie je op foto's en tekeningen een grote roze speurneus met een grappige platte snuit en krulstaartje. Een varken dus en die kan ook heel goed ruiken, wist je dat?  Ook hier staat een korte tekst bij over de snuit van het varken.
De boerderijdieren zijn in categoriën ingedeeld. Zo vallen de kippen en eenden onder de eierenleggers,  geiten en koeien geven melk, paarden en bijen zijn harde werkers, schapen en konijnen geven wol en hanen en ganzen zijn de grote herrieschoppers!


De pagina's zijn overzichtelijk en in steeds dezelfde opmaak afgedrukt, links een grote dierenfoto met tekst, recht een kleine foto van veelal een jong dier met daarbij tekst en tekeningetjes.  Op sommige bladzijden worden vragen bij de tekeningen gesteld zoals: Welke koe heeft de meeste vlekken? of In welk nest liggen de meeste eieren.


Het boek is mooi verzorgd. Het heeft afgeronde hoeken en de bladzijden zijn van vrij stevig papier, daar prikken kinderen niet snel doorheen als ze iets aanwijzen. Kinderen zulllen deze ontdekkingstocht rondom de boerderij vast erg leuk vinden.
De aangegeven leeftijd is 2,5 jaar maar dat lijkt me wel erg jong. Het lijkt me gezien de informatie meer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
Een leuk en leerzaam boek !


Mack werd op 16 maart 1960 in Den Haag geboren. Hij studeerde van 1995 tot 2000 grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag en werkte aanvankelijk als journalist en copywriter. Sindsdien is hij zelfstandig vormgever, tekstschrijver en illustrator - onder andere voor dierentuin Blijdorp en vakantiespecialist Center Parcs. Hij is een grote fan van Matisse, Dick Bruna en Rothko.
Met zijn boekjes probeert hij kinderen op een grappige manier iets te leren. Als hij een pinguïn tekent, dan gaat het er niet zozeer om hoe mooi het dier is of hoe goed hij kan zwemmen. Wat hij vooral wil laten zien is hoe zakkig hij op het ijs staat en hoe grappig hij loopt. Pas als kinderen lachen, is Mack tevreden.


ISBN 9789044814002 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | juli 2011

Formaat: 210 x 220 mm

© Dettie, 11 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER