Non-fictie jeugd

De zonnige zomer
Mack


De zon spat bijna van de stralend gele cover met vrolijke zonnebloemen af. Ook in het boek zelf lijkt het alsof we midden in een zonnige omgeving zitten. We zien een prachtige warmoranje foto van een zonsondergang met daarin tekeningen van meeuwen en zeehondjes en vissen. Maar ook de foto van de mooie roodblozende appels in de boomgaard op de volgende bladzijde maakt dat je de zomer bijna voelt. Ook ruik je haast de lavendellucht van de prachtige paarse lavendelvelden die getoond worden. Van de tomaten en zomerkoninkjes die je ziet krijg je gelijk lekkere trek en de leuke lieveheersbeestjes geven eveneens een zomers gevoel.
Ook zien we een foto van een beer die heerlijk op zijn rug in het water ligt te dobberen. De winterslaap is duidelijk voorbij.
Op een andere mooie foto lopen kleine biggetjes heerlijk in een weiland te struinen, daarbij staan grappige tekeningen en foto's van lammetjes, kalfjes en veulentjes. Op de volgende twee pagina's zijn de vogels aan de beurt. We zien een ooievaar die nestelt en een prachtige foto van een vogel die een kikkertje in zijn snavel heeft om aan zijn jongen te geven. De pulletjes hebben hun bekje al open. Toch doen die jonge dieren vreemd aan in een zomerboek, zij horen naar mijn mening toch echt bij de lente, maar ja, de foto's zijn wel heel mooi.


Op de linkerpagina's staan de grote foto's met daaronder wat wetenswaardigheden over de dingen die je op de foto ziet.
Op de rechterpagina's is iets bijzonders te lezen over het onderwerp, zoals bij de zonnebloemen dat kunstenaar ze vaak schilderen en dat vogels graag de zaadjes eten. Bij deze tekst staan vaak kleine foto's of leuke tekeningen.
Ook onderaan elk onderwerp staan tekeningen waarin je iets op moet zoeken, zoals welke aardbei de meeste pitjes heeft of welk varkentje geen krulstaartje heeft.
Echt een specifiek zomerboek kan ik het niet noemen, maar het boek doet door de warme foto's en afbeeldingen wel heel zomers aan.
Het is een mooi verzorgd, vrolijk boek met grappige vragen, bovendien is er voor de kinderen veel te zien en op te zoeken.


ISBN 9789044819311 Hardcover 32 pagina's Clavis april 2013
Leeftijd 3 + 

© Dettie, 11 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER