jeugd 10-12 jaar

Overleven op Drakeneiland
Lydia Rood


Mark weet niet waar hij naar toe moet. Zijn moeder is opgenomen in een inrichting, zijn vader op zakenreis en zijn oma heeft net een operatie achter de rug... en omdat iedereen hem kent als een jongen die altijd kattenkwaad uithaalt en men hem een lastpak vindt, wil niemand voor hem zorgen. Er zit niets anders op, zegt een mevrouw, waarschijnlijk een soort maatschappelijk werkster, die hem moet onderbrengen. En zo wordt hij op het vliegtuig gezet, in z’n eentje, naar Drakeneiland.


Mark heeft wat zomerkleren bij zich, heeft totaal geen idee waar hij heengaat, alleen dat het geen plezierreisje zal zijn. Het begin is inderdaad niet leuk. Hij wordt op het vliegveld op Rhodos afgehaald door een man die hij niet verstaat, en die hem zijn portemonnee en mobieltje afpakt. Hij wordt naar een boot gebracht, waar een vrouw die hij ook al niet begrijpt, hem induwt en zo wordt hij gedumpt op een eiland. Op een verlaten eiland van een hoogstwaarschijnlijk onbewoond eiland. De moed zakt Mark in de schoenen. Zo erg is het toch niet dat hij kikkers kweekt in het bad? Of dat hij een parachute wil uitvinden waarmee hij van het dak kan zweven?
En nu? Hoe moet hij zich nu redden hier?
Maar gelukkig: het eiland is wel bewoond. Er zijn kinderen, net als hij verbannen. Zij hebben een heel eigen samenleving, waar Mark erg aan moet wennen.


Lydia Rood beschrijft een wereldje dat door kinderen verzonnen is, er zijn wel wetten, maar anders dan in de gewone wereld. ‘ In de liefde is alles geoorloofd’. Nou!
Het is een avontuur, zoals je dat ook als volwassene  wel eens zou willen meemaken. Zowel voor jongens als voor meisjes een leuk boek. De hoofdstukken zijn goed verdeeld, en ook  de afwisseling tussen dialoog en beschrijving maken dit een prettig boek om voor te lezen.
En... als het in de smaak valt, dan zijn er nog meer verhalen over Drakeneiland!


ISBN 9789025850401 | hardcover |126 pagina's | Uitgeverij Leopold| april 2010
Geïllustreerd door Kees de Boer, met een kaart van het eiland en de tien wetten.

Voor kinderen van 10-12 jaar.

© Marjo, 7 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER