jeugd 6-9 jaar

Kleine Muuf en de lichte nacht
Laura Vos


Het elandje Kleine Muuf woont in een land waar in de zomer in de nacht de zon niet ondergaat, het blijft licht. Dat vindt Kleine Muuf maar niets want hij houdt van donker. In het donker kun je heerlijk slapen! Ook is er nog maar één ster te zien. Zou de zon alle sterren opgegeten hebben?
Gelukkig vertelt mama dat het niet zo is, de sterren zitten achter de zon, opa kan hem er vast meer over vertellen. Maar opa is korstmos zoeken in de bergen voor het midzomernachtfeest dat die volgende dag gevierd zal worden.
's Nachts besluit Kleine Muuf om de sterren te gaan zoeken, de zon is niet zo ver weg, die staat naast de bergen, daar is hij zo. De sterren zullen het feest nóg mooier maken. Samen met zijn zusje Molly gaat hij op pad. Ze lopen, en lopen, en lopen maar de zon komt niet dichterbij en opa zien ze ook al niet... Opeens horen ze een stem achter zich, Molly en Muuf schrikken heel erg. Ze zijn heel blij als ze zien dat het opa is. Hij zet ze op zijn grote gewei en met zijn drieën lopen ze terug naar het mooi versierde dorp.
En die sterren? Daar weet opa alles van!

Op elke pagina staat een mooie illustratie van pastel met krijt, soms is ook collagetechniek gebruikt. Kleine Muuf is een blauwe, wollige knuffel, met een roodoranje trui en lieve, vrolijke snoet. Ook de ouders, zusje en opa hebben leuke koppen. Vooral opa is geweldig met zijn enorme gewei. De kleine Muufjes die op zijn gewei zitten leveren dan ook een mooie afbeelding op.
Het verhaal zelf is vlot en in heldere taal geschreven. Er zijn enkele woorden zoals korstmos, dorstig, gorgelend die mogelijk nog te moeilijk zijn voor hele kleintjes maar het verhaal en de afbeeldingen zijn zo duidelijk dat het geen problemen zal opleveren, zeker voor de wat oudere kinderen niet.
Een leuk, optimistisch verhaal dat nu eens niet over een beertje of konijntje gaat.


Zie ook het filmpje over het boek bij you tube op muziek van Edvard Grieg.


Voor kinderen die net als Kleine Muuf ook graag naar de sterren willen kijken staan hier enkele tips (vergeet niet steeds op de Muufjes te klikken)


ISBN 9789081320122 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Buitenzorg juli 2010
Om voor te lezen tot ongeveer 7 jaar. Zelf te lezen vanaf 6 a 7 jaar.

© Dettie, 7 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!