jeugd 6-9 jaar

Wisselwereld
Laura Vos


Rosa is morgen jarig, ze wordt dan twaalf, en zoals altijd staat op haar verlanglijstje op nummer één: Een paard, op nummer twee staat: Alsjeblieft! en op nummer drie staat: Iets anders wil ik niet!
De keren daarvoor kreeg ze Takkie, de wandelende tak en Soeraya, een rat. Ze is gek op deze twee dieren maar haar droomwens is en blijft een paard.
Als ze in bed ligt, hoort ze mama met papier ritselen, dat wordt weer geen paard weet ze dan, een paard kun je niet inpakken. Het is erg warm, Rosa ligt te woelen in haar bed. Rosa vindt haar leven maar saai. Omdat ze toch niet kan slapen besluit ze om midden in de nacht de tuin in te gaan. Twaalf uur is spookuur, wie weet beleeft ze dan wel iets spannends. Ze klimt op de vensterbank en pakt de regenpijp en glijdt naar beneden...


Dan zwiept de regenpijp opeens een stuk van de muur af en geeft een dorre knap. Het gaat allemaal heel snel en even lijkt het alsof de wereld onder haar draait. Dan ligt ze op het natte gras, tussen de zilveren nevels in.
‘Auw!’ Haar verontwaardigde gil snerpt door de nacht. Op dat moment begint de grote torenklok dreunend twaalf uur te slaan.

Als Rosa haar ogen weer opendoet draait alles om haar heen. Als ze weer bijgetrokken is, klimt ze via een zelfgebouwde constructie haar kamer weer in en valt in slaap. Maar... de volgende ochtend heeft haar kamertje heel ander behang, behang met rozen in plaats van paardenbehang. En alles is roze, ze haat roze! Als ze in de spiegel kijkt ziet ze iemand met kort haar, haar vlechten zijn weg! En ze heeft ook al zo'n gekke pyjama aan. Er blijken ook een vreemde man en vrouw in haar huis te wonen die zeggen dat ze haar ouders zijn. Ze noemen haar Sora in plaats van Rosa. En waar is haar rat Soeraya? en wat moeten die barbiepoppen op haar kamer? Ze haat poppen. Wat is er aan de hand?


Wie is die Sora en wat is Yasoera nu eigenlijk, een paard of toch niet? Hoe kan het dat Rosa in Sora's kamer is? En waar zijn Rosa's ouders en haar broertje gebleven? En hoe kan het dat de appels in de tuin blauw zijn en naar aarbeien met slagroom smaken? 
Dat, en nog veel meer, kun je allemaal lezen in dit vlot geschreven, verrassende, fantasievolle verhaal.
Een waarschuwing, als je begint te lezen in dit boek kun je niet meer stoppen tot je het uit hebt!


ISBN 9789081320177 Paperback 148 pagina's Uitgeverij Buitenzorg oktober 2012
Leeftijd 9+

© Dettie, 1 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!