Boekenarchief E-F

debuutHet meisje met de negen vingers


Zoals de titel al vermeldt, gaat het over een meisje (Laura) die negen vingers heeft. Ze schaamt zich daarvoor, verstopt haar hand altijd zodat niemand het ziet. Hoe ze aan maar negen vingers komt weet ze niet, het is altijd al zo geweest...


Laura groeit op in Barcelona en spreekt Catalaans. Ze leeft daar met haar jongere zus Moira en haar ouders die gebukt gingen onder het Franco-regime. Daardoor willen haar ouders dat ze een eerlijke en open jeugd hebben, geen leugens maar de waarheid is belangrijk. Sprookjes kennen ze niet, die horen ze pas op school.
Ook worden er nooit foto's gemaakt. De meisjes leren gedachtenfoto's te maken zodat ze altijd oproepbaar zijn, daar is geen fotoalbum voor nodig.
Rond haar vierendertigste besluit Laura haar gedachtenfoto's op papier te zetten omdat ze bang is dat ze uit haar geheugen zullen verdwijnen. Ze spreekt hierover met haar zus en die geeft haar op haar verjaardag een foto van twee meisjes, het zouden Laura en Moira kunnen zijn... Dit kado maakt dat Laura nu eens écht wil weten waarom er nooit foto's zijn gemaakt. Haar ouders wilden nooit antwoord geven, haar moeder raakte zelfs van streek als ze er over begon. Ook gaat ze op zoek want ergens in haar achterhoofd weet ze dat er wél foto's zijn gemaakt. Nog steeds ontwijkt haar moeder haar vragen en vader hakkelt een paar woorden. Veel wijzer wordt ze er niet van. Laura twijfelt... klopt haar gevoel over de foto's wel?


Het verhaal is afwisselend in het heden en verleden geschreven. Maar dat niet alleen, we lezen ook Laura's fantasieën (of dromen of waarheid?) over het verlies van steeds weer een vinger. Het doet denken aan 'Tien kleine negertjes'. Door het verhaal heen is de grote invloed van het Francotijdperk verweven maar dat is niet dominant aanwezig.
Aan het begin van het boek is Laura op haar werk, ze is medewerkster op de afdeling personeelszaken, bij een vliegmaatschappij. Dit is totaal niet relevant voor het verhaal, het boek had aan kracht gewonnen als dat weg was gelaten. Maar op zich is het een fascinerend boek. Het blijft vragen oproepen... Wie is die Arnau? Haar vriend? Haar man? Of is hij pure fantasie? Waarom zijn er geen foto's? Wat is de reden? Er moet iets achter zitten...
Waarom die verhalen over het verliezen van weer een vinger?
Op veel vragen krijg je geen antwoord, dat is ook niet erg. Wel wordt de vraag waarom er geen foto's zijn uiteindelijk beantwoord. Dit antwoord, waar het hele boek feitelijk naar toe werkt, is niet overtuigend. Het is wel een héél klein beetje voor te stellen maar eigenlijk laat het je met een ontevreden gevoel achter. Dat is jammer want op zich is het een apart boek en blijft het wel boeien.


ISBN 9789041410856, pocket 172 pagina's, uitgeverij Anthos Amsterdam januari 2008

© Dettie, juli 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER