Kerstboeken

Het kerstverhaal (vanaf 4 jaar)
Illustraties: Alex de Wolf
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


‘Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden eens twee mensen die veel van elkaar hielden. Ze heetten Jozef en Maria.'


Zo gaat het verder. Het bekende verhaal wordt in duidelijke taal, zonder moeilijke woorden – maar niet op rijm – verteld. Het begint als een sprookje met ‘heel lang geleden’, etc. Kinderen weten dan dat het niet een verhaaltje is over mensen zoals zij die kennen. Het zal anders zijn, het is zo ver weg, dat de dingen die gebeuren niet de dingen zijn die zij herkennen uit hun omgeving.


Een engel vertelt hen dat er een kindje komt dat vrede gaat brengen aan alle mensen. Het kindje wordt geboren, in een stal, waar al een os woont en waar ook de ezel naar binnen mag. Natuurlijk zijn Maria en Jozef blij met hun kindje dat ze Jezus noemen, zoals de engel gezegd had.
Alles gaat prima, en de herders komen op bezoek.

Lees verder, klik HIER


De zeven kersttruitjes (vanaf 4 jaar)
Jan Fearnley


Het is een week voor Kerstmis, het is koud buiten, Vogeltje heeft gelukkig zijn zeven warme truien al gewassen en gestreken klaarliggen.


De eerste dag trekt hij zijn mooie witte trui aan waar hulstblaasjes op geborduurd zijn. Hij ziet er prachtig uit en dankzij zijn trui heeft hij het lekker warm bovendien. Vogeltje besluit lekker te gaan schaatsen op de vijver, maar op het ijs komt hij kikker tegen en die heeft het enorm koud. Ach, denkt Vogeltje, ik heb toch nog zes warme truien, ik geef mijn trui wel aan kikker.


De volgende dag trekt hij zijn groene trui met kerstboompjes aan en gaat gauw naar buiten om in de sneeuw te spelen, maar daar staat Egel en zij heeft het ijskoud. 'Ik bevries!', zegt ze. En daar gaat trui nummer twee. Ik heb er toch nog vijf, denkt Vogeltje.

Lees verder, klik HIERKerstman waar ben je? (vanaf 18 maanden)
Ingela P ArrheniusNa onder andere het verrassende boekje Beer waar ben je? uit de inmiddels twaalfdelige Waar ben je? serie, kunnen we nu op zoek naar de Kerstman, maar niet naar hem alleen.


We beginnen met een ijsbeer. We zien een vogel op een ijsschotsje heel verbaasd kijken want midden in de ijsvlakte ziet hij een knaloranje ijsschots van vilt!
Daarbij staat in vrij grote letters de vraag IJsbeer, waar ben je? want de ijsbeer is nergens te bekennen. Het is natuurlijk superleuk om het zachte vilten lapje naar beneden te slaan en daar met de vrolijk kijkende ijsbeer kiekeboe te spelen.

Op het land gaan we op zoek naar een sneeuwpop. Waar zou hij zijn? We zien alleen maar bomen én een grote roze vilten dennenboom...

Lees verder, klik HIER


Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg (vanaf 2 jaar)
Eric Carle


Eric Carle is inmiddels wereldberoemd dankzij Rupsje Nooitgenoeg.


Wat ooit begon als een boekje over een rupsje dat altijd honger had en later een prachtige vlinder werd is het diertje nu bijna een eigen leven gaan leiden. Het rupsje beleeft steeds meer avonturen waarover hij aan de peuters vertelt in korte rijmende zinnetjes zoals over die keer dat hij een feestje vierde.
Maar het rupsje leert kinderen ook lezen of lekker rustig te worden als het druk in hun hoofd is of hij vertelt fijne verhaaltjes voor het slapen gaan.


Deze keer viert het rupsje Kerstmis en zien we Rupsje Nooitgenoeg in een gezellig huis waar we achter de flapjes kunnen zien dat poes, hond, en muis het ook lekker warm hebben.


In het huis zien we Rupsje Nooitgenoeg onder andere op...

Lees verder, klik HierKerstmis met Boer Boris (vanaf 3 jaar)
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Het is al bijna Kerst en in huize Boris staat nog geen boom, dat kan natuurlijk niet. In het bos zoeken ze een enorme boom uit - met kluit - . De boom is echter zo enorm groot dat hij helemaal niet in de boerderij past! Maar...


Boer Boris heeft een goed idee: 'We laten hem hier staan.
En als het buiten donker wordt, doen we de lichtjes aan.'


Alle dieren komen kijken, maar het oude varken is nergens te zien. Hij is nog steeds in de stal...

Lees verder klik HIER


Waar is de Kerstman? (vanaf 2 jaar)
Marion Billet


In dit hardcoverboekje kunnen de allerkleinsten samen met Muisje zoeken naar de Kerstman. Waar zou hij zijn?


Op de eerste bladzijde zien we voetsporen in de sneeuw, ze stoppen bij een boom. Zou de Kerstman in de boom zitten?
Gauw even achter het flapje kijken...
Maar nee, het is een vogeltje dat gelijk begint te zingen (als je op het rondje drukt)

Verder maar weer, zou de Kerstman achter de berg van sneeuw zitten?
Gauw achter het flapje kijken... Nee, daar dansen hermelijntjes de tango op tangomuziek, ze hebben dikke pret.

Lees verder, klik HIER

Eefjes eenhoorn (vanaf  4 jaar)
Een klein meisje, haar magische vriend en een prachtig kerstfeest
Anna Currey


Het is kerstvakantie. Eefje logeert samen met mama bij opa, dat is wel leuk, toch is ze niet blij want papa is er niet. 'Hij komt, zodra hij kan,' belooft mama. Toch kan Eefje niet slapen, ze voelt zich een beetje eenzaam zo zonder vriendinnetjes in de buurt. Ze gaat voor het raam staan om naar buiten te kijken, misschien ziet ze papa aan komen lopen. Maar het is niet papa die door de sneeuw aan komt stappen, het is heel wat anders. Eefje weet niet wat ze ziet en rent naar beneden. Ze doet gauw de deur open.

'Ik heet Eefje', fluisterde Eefje.
'En hoe heet jij?'
"Florian', zei de eenhoorn.

Hij stapt naar binnen en loopt mee naar boven. In Eefjes kamer gaat hij lekker op haar bed liggen en valt gelijk in slaap.

Lees verder, klik HIERaltEen jongen met de naam Kerstmis (vanaf 8 jaar)
Matt Haig


Onmogelijk
is een een oud elfenvloekwoord. (motto)


‘Als jij denkt dat sommige dingen onmogelijk zijn, sla dit boek dan maar weer dicht. Dan is het niets voor jou. Want dit boek staat vol onmogelijke dingen.’


Maar, zal verderop in het boek te lezen zijn: een onmogelijkheid is gewoon een mogelijkheid die je nog niet snapt.


De jongen Nikolas woont in Finland, alleen met zijn vader, die houthakker is. Lang geleden heeft vader een slee gemaakt voor zijn zoon, waar op staat: Kerstmis. Want Nikolas is geboren op eerste kerstdag en zijn moeder noemde hem ‘onze kleine Kerstmis’. Maar zijn moeder is er al een hele tijd niet meer. En zijn vader werkt van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Vader en zoon hebben het niet breed. Ze wonen in een hutje dat een niet al te grote ruimte is, met als wc een gat in de grond. Buiten dus.
Nikolas heeft niet meer dan een pop en die is gemaakt van een knolraap. Terwijl zijn vader in het bos werkt, zoekt de jongen paddenstoelen en bessen. Veel meer hebben ze niet te eten.

Lees verder, klik HIERNathan de kleine herder (vanaf  4 jaar)
illustraties: Sanne Dufft
tekst: Aly Hilberts


Vanaf de cover kijkt een vriendelijk jongetje met grote bruine ogen je aan. In zijn rechterhand heeft hij een staf en aan zijn voeten zit een kleine, jonge hond. Op de achtergrond zien we een grote kudde schapen. Het is Nathan, die zo vreselijk graag herder wilde worden.


En nu is het zover. Nathan is jarig en daardoor oud genoeg om met zijn vader het veld in te gaan. "Ik zal van jou de allerbeste herder maken van het hele land," zegt zijn vader hem. Op de tochten door de velden verzamelt Nathan allemaal mooie dingen waar hij figuren van maakt. Daarna stopt hij alles in zijn knutselbuidel. De herders vinden het prachtig wat Nathan allemaal gemaakt heeft, alleen zijn vader moppert. 'Wat moet een herder daar nou mee?' Maar Nathan bewaart alles goed, wie weet kan hij er later iemand een plezier mee doen, denkt hij.

Lees verder, klik HIER


Hoeveel nachtjes tot Kerstmis? (vanaf  4 jaar)
illustraties: Sébastien Braun
tekst: Mark Sperring


Kleine kinderen kunnen zich vreselijk verheugen op dingen zoals hun verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis. Ze kunnen nauwelijks wachten tot het zover is. Ze kunnen er bijna niet van slapen zoveel zin hebben ze erin.


In dit boek is het geen kind maar een beertje, Kleine Pip, die zich enorm verheugt op Kerstmis. Papa Brom heeft al gezegd dat het nog eventjes duurt maar zoals zoveel kleine beertjes (of mensjes) heeft Kleine Pip nog helemaal geen besef van tijd. Die ochtend maakt hij papa wakker met de woorden: "Ik denk dat het Kerstmis is." Zó graag wil hij Kerstmis vieren. Maar papa vertelt hem dat het nog vier nachtjes duurt voor het Kerstmis is, nog vier nachtjes slapen dus.
Dat is maar goed ook want ze hebben nog heel veel te doen voor het zover is. Ze moeten bijvoorbeeld nog een boom zoeken, en gaan het bos in tot ze een heel mooie boom gevonden hebben. Thuis versieren ze hem prachtig en Papa Brom leest nog een mooi kerstverhaaltje voor en dan lekker slapen...
De volgende morgen schudt Kleine Pip zijn papa weer wakker en zegt: "Psst. Wordt wakker! Ik denk dat het Kerstmis is!"

Lees verder, klik hier


Willemijn wil een superboom (vanaf  3 jaar)
illustraties: Noëlle Smit
tekst: Lida Dijkstra


In dit mooie kerstboekje lezen we hoe muisje Willemijn het bos in gaat om een mooie kerstboom voor haar moeder uit te zoeken. Die vieze nepboom die mama elk jaar opzet vindt ze maar niets.

Ze vond een echte superboom.
Die nam ze mee naar huis!
Ze zwoegde hard. de poes hielp mee.
Toen lag de kerstboom op haar slee.

Maar onderweg komt ze allemaal zielige dieren tegen en telkens geeft ze hen een stukje van haar boom. Arme Willemijn. Als ze thuiskomt is er niet veel meer van haar boom over dan een kale stam met een paar takjes eraan.

Lees verder, klik hier


Een kerstman voor Findus (vanaf  8 jaar)
Sven NordqvistDit boek is duidelijk voor oudere kinderen bedoeld. Het is een langer verhaal, met meerdere hoofdstukken en het is minder een prentenboek. De tekst is hier echt het belangrijkst en de afbeeldingen zijn kleiner en minder druk. Toch zijn er nog wel allerlei grappige details op te ontdekken, zoals het ei in de kinderwagen bij de kippen en de hoeden in de vorm van doosjes bij de eigenaars van de kistenwinkel.


Findus heeft van de kinderen in de buurt over de kerstman gehoord en nu wil hij natuurlijk ook de kerstman zien. Dat is een probleem voor Pettson, want die moet er op de een of andere manier voor zorgen dat Findus inderdaad een kerstman met cadeautjes ziet. Hier moet hij dus iets voor uitvinden, maar tegelijkertijd mag Findus niets doorkrijgen. Het duurt bovendien nog 4 weken voor het Kerstmis is en voor Findus duurt het wachten vreselijk lang.

Lees verder, klik hier


Pettson viert Kerstmis (vanaf  4 jaar)
Sven Nordqvist

Een kerstverhaal met Pettson en Findus. Op de voorplaat zien we Pettson met een verbonden voet met een kaars er op, deegrollen, terwijl Findus op de tafel staat met een vormpje, om koekjes uit te snijden. Voor de gelegenheid heeft hij een rode kous op z'n kop en een roodgestreept mutsje met een pompoen op de punt van z'n staart. Verder is er een mooie versierde kerstboom en voor het raam zien we allerlei mensen naar binnen kijken.
Het is bijna kerstavond en Pettson heeft niets meer in huis. Het is de laatste dagen zo koud geweest, dat Pettson niet naar buiten durfde en nu is het gelukkig iets minder koud. Het is de laatste gelegenheid om eten te kopen voor het feest.

Lees verder, klik hier


Hoe de Gniep de Kerst stal (vanaf 6-8 jaar)
Dr. Seuss


De kerst was voor de Hunnen hun lievelingsfeest
De Gniep haatte feesten, en kerst nog het meest.


Hij hield niet van snoep en van koek en van gember.
Hij haatte de kerst en hij haatte december.
Hoezo? Geen idee. Zat zijn hoofd ergens scheef
of zaten zijn schoenen te strak om zijn wreef?
misschien had hij krampjes, misschien had hij pijn,
misschien was zijn hart een paar maten te klein?


Tja, de Gniep zal er toch aan moeten geloven want de Hunnen gaan wèl het jaarlijkse kerstfeest vieren. Gniep baalt enorm, wéér die lampjes, wéér cadeaus maar het ergste van alles vindt Gniep het lawaai!  Al die Hunnetjes die zo nodig met hun nieuwe cadeautjes moeten spelen. Al dat ellendige getoeter en gefluit en getjoek!  Maar aller-aller-aller ergste is na het eten hun gezang!  Wat had hij enorm de pest aan dat gekweel uit al die kelen.
Gniep is het zat, hij wil het niet meer, en bedenkt een akelig plan. Hij gaat het kerstfeest stelen!

lees verder, klik hier


Echt iets voor Kerstmis (vanaf 4 jaar)
illustraties: Rosalind Beardshaw
tekst: Birdie Black


Het was kerstavond en sneeuwvlokjes dwarrelden in het rond. De koning deed de laatste kerstboodschappen op de markt.
Opeens zag hij een grote rol prachtige, dieprode stof liggen.
'Oh!' zuchtte hij. 'Wat een lekker zachte stof! En zo mooi rood! Echt iets voor Kerstmis.'


De koning kocht de mooie stof en liet er een prachtige mantel voor zijn dochter de prinses van maken.
'Wat moeten we met de restjes stof doen?' vroeg de naaister.
'Leg maar buiten neer, bij de achterdeur,' zei de koning.

Lees verder, klik hier


Lotta viert Kerstmis (vanaf 3 jaar)
illustraties: Rik De Wulf
tekst: Diane Put


Morgen is het Kerstmis en Lotta is druk bezig voor het feest bij tante Cato. Ze heeft voor iedereen een pakje en voor de kuikens gaat ze haar eigen lekkere Lottakoekjes bakken. Ze loopt naar het kippenhok om eieren te halen voor de koekjes, maar wat gek, er is geen ei meer te vinden in het hok!
De kuikens hebben ze allemaal gebuikt als kerstballen. Wat nu?
Lotta is er naar van, ze had de kuikens nog wel een verrassing beloofd maar zonder eieren kan ze geen koekjes maken.
Lees verder, klik hierBelle & Boo (vanaf 3 jaar)
en het vrolijke kerstfeest
illustraties: Mandy Sutcliffe
tekst: Gilian Shields


"Belle en haar konijn Boo zijn altijd samen: op zonnige dagen, op regenachtige dagen, en op laten-we-vandaag-lekker-niets-doen-dagen."


Net als het eerste boekje  begint ook het tweede boekje over Belle & Boo met deze zin.
Dit keer bereiden ze zich voor op Kerstmis. Maar Boo weet helemaal niet hoe je dat doet! Gelukkig legt Belle het goed uit.
Ze beginnen met de kerstboom versieren en daarna maken ze kerstslingers en krijgt Boo als extraatje prachtige vleugels. Hij wordt een echt kerstengel-konijn. Boo voelt zich al helemaal kerstig!
Belle bakt ook nog heerlijke kerstcakejes en -koekjes en dat vindt Boo ook erg leuk en lekker want hij mag de lepel aflikken.
'O Boo, we gaan zo'n fijne kerst hebben!' zegt Belle.
Maar Boo weet eigenlijk helemaal niet wat er met Kerstmis gebeurt.
Lees verder, klik hier


De notenkraker (vanaf 4 jaar)
An Leysen


An Leysen neemt ons deze keer mee naar het huis van Clara en haar broer Fritz. Het is kerstavond en de twee kinderen kunnen nauwelijks wachten totdat ze naar beneden mogen komen. In de keuken ruikt het heerlijk naar versgebakken koek. Stiekem sluipen de kinderen naar beneden en gluren om de hoek van de kamerdeur. Ze zien een prachtig versierde kerstboom maar wat daaronder staat vinden ze nog veel mooier! Daar staan de cadeautjes!
Mama moppert wel een beetje, ze zijn kleine deugnieten! Maar gelukkig gaat de bel. Het is oom  Drosselmeier, die elk jaar een heel bijzonder zelfgemaakt cadeau voor de kinderen meeneemt.
Lees verder, klik hier


Mannetje Tak (vanaf 4 jaar)
illustraties: Axel Scheffler
tekst: Julia Donaldson


Mannetje Tak woont in een boom.
'Het is echt een boom voor een takkengezin.
Zijn Vrouwtje, hijzelf, hun drie Twijgjes, ze passen er allemaal in.'
Maar dan slaat het noodlot toe, als Mannetje Tak lekker loopt te wandelen, pakt een hond hem op en rent ermee naar zijn baasje. Arme Mannetje Tak er wordt maar met hem gegooid. Totdat de agent vertelt dat honden niet los mogen lopen.
Gelukkig, denkt Mannetje Tak, kan ik lekker terug naar mijn gezin. Maar niets daarvan, een kind pakt Mannetje Tak op en gooit hem in het water en daar ziet een zwaan hem en voor hij het weet is Mannetje Tak meegenomen, zo'n mooie tak kan de zwaan wel gebruiken voor haar nest.
Lees verder, klik hier


Kerstmis (vanaf 3 jaar)
Hilde Heyduck-Huth


Dankzij dit boekje kunnen ook heel jonge kinderen kennis maken met het verhaal rond de ster van Bethlehem.
Die ster gaf namelijk aan waar Jezus, de nieuwe koning, was geboren.


In het boekje wordt verteld dat de ster heel erg opviel omdat hij zo veel licht uitstraalde. Ook de herders in het veld die 's nachts op de schapen pasten, zagen het licht. Een engel komt hun daarna vertellen dat er een kindje geboren is die Jezus heet. Er komen nog meer engelen bij...
Lees verder, klik hierDrie wijzen uit het Oosten (vanaf 6 jaar)
Loek KoopmansLang geleden verscheen er een heldere fonkelende ster aan de hemel. Mensen spraken erover en wezen ernaar. In een ver land in het Oosten woonden de sterrenkundigen Melcior, Baltasar en Caspar, zij zagen de ster ook. De drie wijze mannen kenden alle sterren bij naam maar deze mooie glanzende ster hadden ze nog nooit gezien. Het was bijna een wonder.
Balthasar wist zich een verhaal te herinneren van oude profeten. Zij hadden voorspeld dat een fonkelende ster de geboorte van een nieuwe koning zou aangeven. Zou dit die ster zijn?
Ze besloten op onderzoek uit te gaan. Op drie kamelen, beladen met alles wat ze onderweg nodig hadden, vertrokken de drie mannen. Ze volgden de ster en de reis was lang, maar toch gaven ze de moed niet op. Ze zouden het geheim van de ster ontdekken, dat wisten ze zeker.

Lees verder, klik hierSwinging Christmas (vanaf 9 jaar)
- naar een novelle van Olivia Ruiz -
Benjamin Lacombe


Robin woont in Helemaalnietsgat, een heel saai dorp waar nooit iets gebeurt. Toch verveelt Robin zich nooit behalve op school waar hij de Koning van de Stommiteiten genoemd wordt.
Elk jaar, vlak voor Kerstmis, maakt Robins moeder mandjes voor de eenzame of arme mensen van het dorp en Robin brengt ze dan weg. Maar toen ze vroeg of hij een mandje wilde brengen naar de arme kluizenaar sloeg de schrik hem om het hart. Iedereen vindt Bernard de kluizenaar eng. Zelfs de stoerste jongens op school zijn bang voor hem. Maar zijn moeder kent geen pardon, ondanks Robins smoezen, hij moet het mandje brengen.

Robin ging de deur uit. Angst snoerde zijn maag dicht.
Het bos werd donkerder met elke stap die hij deed. Zelfs de dieren bleven bij het oude huis vandaan. [...]
Koud zweet brak hem uit. Zijn hart bonkte. Hij had flanellen benen en de angst vertraagde zijn stap.

Maar vlakbij het huis hoorde hij muziek. Merry little Christmas...? Robin kon het niet verstaan maar het klonk wel heel mooi.
Opeens voelde hij een hand die zijn arm pakte... Robin schrok zich een ongeluk. Hij gilde. Maar het was geen enge man. Het was wel een heel grote man met een bontjas en een lange baard. Hij maakte chocomelk voor Robin
Lees verder, klik Hier


Finns wonderbaarlijke kerstreis (vanaf 4 jaar)
Pirkko Vainio


Finn, de kleine elf, mag voor het eerst meehelpen met pakjes dragen naar de slee van de Kerstman. Hij vindt het prachtig. De andere elfen hebben hem verteld over de reis die de Kerstman gaat maken. Wat zou hij graag een keertje meegaan. Dan krijgt hij een idee, hij verstopt zich snel onder de grote deken in de slee, tussen de pakjes! Even later hoort Finn de kerstman hohohooo roepen en daar gaan ze! 'Ik zit in de slee, en ben erbij!' juicht Finn zachtjes in zichzelf. Ineens voelt hij een natte neus in zijn nek, het is Lasse, zijn hond. Diep in zijn hart is Finn wel blij dat zijn grote vriend erbij is.
Lees verder klik hier


Je eerste kerstverhaal (vanaf ca. 5 jaar)
tekst: Karen Williamson
illustraties: Marie Allen


Maria krijgt bezoek

"Maria woonde met haar familie in Nazaret.
Elke dag hielp ze haar moeder met schoonmaken en eten koken
Ze haalde water bij de bron en ruimde het huis op.
Jozef, de timmerman, woonde ook in Nazaret.
Hij was een aardige man.
Hij maakte handig gereedschap en mooie meubels.
Maria en Jozef hielden van elkaar.
Ze waren verloofd en zouden gaan trouwen.

Zo begint het boekje waarin het klassieke kerstverhaal verteld wordt.
Lees verder, klik hier."De kleine kerstboom (vanaf 4 jaar)
Ruth Wielockx


"Vandaag is een heel speciale dag.
Een heel jaar lang heeft Kleine Boom naar deze dag uitgekeken.
Misschien word ik dit jaar wel een echte kerstboom zegt hij opgewonden."


De andere bomen schrikken daar een beetje van. Kleine Boom is nog zo klein. Ze vertellen hem dat er nog heel weinig lichtjes in hem passen en er maar één pakje onder hem gelegd kan worden. Hij is misschien nog een beetje té klein.
Lees verder, klik hier


De kerstwens van Raffie (vanaf 4 jaar)
tekst: Annemieke Pecht
illustraties: Julie van Zessen & Mieke Driessen


Raffie is een muis die met zijn familie woont op een vuilnisbelt. Rond Kerstmis doet Raffie niets liever dan naar binnen kijken bij de mensen. Hij vindt een kerstboom en kaarsjes zo mooi en zou zo graag zelf eens een gezellig kerstfeest willen vieren. Zijn zus Ranja vindt het maar niets. We hebben meer aan een lekker stuk kaas zegt ze. Maar toch wil Raffie eens gezellige Kerstdagen hebben met de muizen en eend en merel. Hij roept iedereen bij elkaar en vertelt over zijn droom en de dieren vinden het wel heel leuk klinken. Maar hoe komen ze aan een kerstboom? Daar weet Raffie wel wat op, die maken ze zelf! En zo hebben ze eindelijk ook eens een Kerstfeest dat helemáál geweldig wordt als de Kerstman ook nog op bezoek komt.
Lees verder, klik hier


Een doosje Kerst (vanaf 3 jaar)
tekst: Riet Wille
illustraties: Riske Lemmens


In een bos hier ver vandaan,
waar hoge rijen sparren staan,
stapt een jongen op zijn fiets.
Hij gaat op zoek naar iets...


Lees verder, klik hier


De notenkraker (vanaf 6 jaar)
tekst: Susa Hämmerle
illustraties:  Peter Friedl


Het is kerstavond, er komt bezoek, iedereen is blij en opgewonden. Clara en Frits lopen heen en weer tussen de voordeur en de deur van de woonkamer, die op slot zit. Je hoort de vrolijkheid en 'ziet' dankzij de muziek Clara en Frits als het ware steeds maar heen en weer lopen. Daarna volgt rustige muziek dat als titel heeft 'versieren en aansteken van de kerstboom'.
Het gedeelte dat de gasten eindelijk arriveren is qua muziek vrij bekend. Je hoort de gasten aangekondigd worden door een trompet(?) en in het boek zie je in de hal iedereen elkaar vrolijk begroeten. Maar waar is oom Drosselmeyer? De kinderen hebben hun cadeautjes al uitgepakt als hun lievelingsoom binnenstapt. Hij heeft een heel mooi kistje bij zich
Lees verder, klik hier


Het geschenk van de wijzen (vanaf 4 jaar)
tekst: O. Henry
illustraties: Lisbeth Zwerger


Een echt kerstverhaal dat dankzij de prenten ook heel sfeervol is. Het is het verhaal van liefde, van veel voor elkaar over hebben, een verhaal over twee mensen die voor elkaar de sterren van de hemel willen plukken. Het is de dag voor Kerstmis, Mrs. en Mr. James Dellingham alias Della en Jim hebben geen cent. Della heeft door héél zuinig te leven net één dollar zeventachtig kunnen sparen. Della huilt, ze wil haar Jim zo graag een prachtig Kerstcadeau geven maar wat kun je nu voor moois voor zo'n bedrag kopen? Helemaal niets. Ze kijkt de kamer eens rond...
Lees verder, klik hier
Kerst met Vera
(vanaf 4 jaar)
Marjolein Bastin


Zo gauw je dit boek openslaat raak je in de kerststemming. Op de binnenkant en eerste bladzijde zie je allemaal kerstversierselen zoals alleen Marjolein Bastin ze kan tekenen. Na de titelpagina volgen de bladzijden waar we voorgesteld worden aan Biana, de defige nicht uit de stad, Kipje (het winterkoninkje), Frits, Lieveheersbeest, Vera, Popje en Saar de hond.
Na deze introductie volgen de verhalen over Vera die dit jaar eens een witte kerst wil... Dus een kerstboom met witte (en gouden) kerstballen die ze zelf maken. Lieveheersbeest heeft verstand van rood, daarom mag hij streepjes en sterren op de ballen schilderen. De boom wordt prachtig!
Lees verder, klik hier


De verdwenen kersttaarten (vanaf 4 jaar)
tekst: Francesca Bosca
illustraties: Guiliano Ferri

In het dorpje zijn de bakker en zijn kleine zoon Luca druk bezig met kersttaarten bakken.  Luca mag zijn vader helpen met roeren van het deeg en als de taarten gebakken zijn mag hij de kersen er op doen. Het hele dorp verheugt zich al op de heerlijke taarten. Zoals elk jaar zetten Luca en zijn vader  's nachts voor elke deur een versgebakken taart. Maar deze keer zijn de volgende ochtend alle taarten weg!
(Lees verder, klik hier)


Kerstklaas (vanaf 4 jaar)
tekst: Suzette Boyer
illustraties: Jolanda van der Burgt


De Sint verheugt zich erop om net als ieder jaar zijn verjaardag met alle kinderen te vieren. Om goed te weten wie er een cadeautje verdient, bestudeert hij iedere dag het Grote Rode Boek. Ook de Zwarte Pieten zijn al wekenlang druk in de weer en tellen enthousiast de dagen af naar het vertrek.
Die avond is het feest omdat alle cadeautjes in het ruim van het schip  zitten. De Uitkijkpiet en de Verrekijkpiet zien het prachtige vuurwerk vanaf de beste plaats... het kraaiennest van het schip. Uitkijkpiet maakt zich zorgen om de Sint, die is een beetje verdrietig heeft hij gehoord.
(Lees verder, klik hier)Viert de Kerstman ook Kerstmis? (vanaf 4 jaar)
tekst: Guy Daniëls
illustraties Ina Hallemans


Natuurlijk begint een Kerstboek met het verhaal over de geboorte van het kindje Jezus. Dat wordt in moderne taal verteld en er staan ook verschillende, vlot getekende, afbeeldingen bij.
Daarna volgen twee kerstliedjes en een verhaal over de drie koningen en hoe 'drie koningen' op 6 januari  in bepaalde delen van het land gevierd wordt.
Vervolgens kun je lezen over de kerstmarkt en wat daar allemaal te koop is en er is een grote getekende afbeelding bij waarop heel veel te zien is. Heel erg leuk en grappig zijn de tips over 'Hoe kun je een kerstman herkennen?'
Lees verder, klik
hier


Op zoek naar kerstmis (vanaf 4 jaar)
Peggy van Gurp


In het hoge Noorden, in het land van de lange, donkere winters, woont een sneeuwman. Jurre is zijn naam. Jurre is een prachtige sneeuwman met alles erop en eraan: een warme muts en wollen sjaal, stro als haar en een wortel als neus, twee glimmende knopen op zijn buik en een volle knapzak in zijn hand. Jurre heeft alles wat hij wil. Toch mist hij iets.
Lees verder, klik hierTwinkel, twinkel kleine ster (vanaf 0-3 jaar)
Jolet Leenhouts


Een boek vol decemberliedjes voor peuters en kleuters. Het wordt vergezeld door een cd, waarop alle liedjes nog eens door kinderen gezongen worden.
Liedjes horen er bij in deze maand, maar dit speciale boek is een ontzettend leuk boek! Om te zien ook, want het is heel mooi vormgegeven. Steeds staan er op twee pagina's de tekst van het lied en de tekeningen. Die tekeningen, van Jolet Leenhouts, zijn alleen al de moeite waard: ze vertellen wat er in het liedje gebeurt, en nog veel meer.
Lees verder, klik
hier


De kerst van de keizer (vanaf 6 jaar)
tekst: Ann Lootens
illustraties: Sanne te Loo


Ik wil... ik wil...' zei de keizer.
En zijn stem trilde een beetje.[...]

‘Ik wil dit jaar een kerst,’ riep de keizer.
En hij keek nors voor zich uit.
‘Een kerst die heel … heel … heel … bijzonder is.’
En hij sloeg met zijn vuist op de tafel.
Lees verder, klik hier


Ami (vanaf 5 jaar)
tekst: Ritva Lukkarinen
Illustraties: Pirko Vainio

Een magisch, waargebeurd verhaal dat de schrijfster als kind zelf meemaakte. Het speelt zich af in het koude Finland, waarzowel Ritva Lukkarinen als Pirko Vainio geboren werden.
Wat is dat verhaal dan wel? Vraag je je af.
Op de voorkant van het boek zie je een meisje in de sneeuw lopen met een eend onder haar jas.
En met die eend begint het verhaal...
Lees verder, klik hier


Kerstmis met Fien en Milo (vanaf 2 jaar)
Pauline Oud


Alweer het zevende boekje over konijn Fien en muis Milo.
Deze keer gaan ze een kerstboom kopen want het is al bijna Kerstmis. Konijn Fien trekt muis Milo voort in een karretje. Het sneeuwt en het is erg koud.
Lees verder, klik hier
Mijn
kerstopa
(vanaf 4 jaar)
Thierry Robberecht & Philippe Goossens


Een jongetje woont met zijn ouders in het hoge noorden. Hij woont vlakbij de Kerstman én vlakbij opa.
Als hij met opa gaat wandelen dan komen ze wel eens de kerstkereltjes tegen, dat zijn aardmannetjes die de Kerstman helpen. Het jongetje is helemaal gek op zijn opa, hij houdt sneeuwballengevechten en maakt sneeuwpoppen met opa en elk jaar versiert hij samen met opa de kerstboom.
Maar dit jaar wordt de kerst heel anders.
De avond vóór Kerstmis wordt opa bij de Kerstman geroepen.
Lees verder, klik hier