jeugd 4-5 jaar

Besje Prinsesje
Joke Eikenaar


Prinses Sebestiènne, kortweg Besje genoemd, heeft alles wat een kind zich wensen kan, ze woont in een paleis en heeft kasten vol speelgoed. Maar toch is ze niet blij en gelukkig. Ze wil zo graag eens gewoon buiten spelen maar dat is veel te gevaarlijk volgens haar papa, de koning. Maar Besje dringt aan en uiteindelijk mag ze naar buiten, maar... haar  lijfwachten mogen haar geen moment alleen laten. En zo zien we Besje naar buiten huppelen, met vier lijfwachten achter haar aan.


Besje maakt gelijk nieuwe vriendjes die niet weten dat zij een prinsesje is - ondanks het kroontje op haar hoofd - . We zien haar lekker vrolijk in het water rondzwemmen, mèt de lijfwachten om haar heen.  © Joke EikenaarBesje speelt verstoppertje, haar schoenen met koninklijk bont steken nog net uit het gebladerte van de boom. Onder de boom staan... jawel, de vier lijfwachten. Toch heeft Besje het vreselijk naar haar zin. Eindelijk kan ze buiten spelen met leeftijdsgenootjes!


Maar als Besje heerlijk op het springkussen gaat springen is ze haar nieuwe vriendjes ineens kwijt! Dat krijg je als die vier stoere lijfwachten mee gaan springen... Haar nieuwe vriendjes zijn daardoor als een katapult de bomen in gelanceerd en nu zijn ze boos, ze vinden er niets meer aan om te spelen met een meisje dat aldoor vier mannen met achter zich aan sleept. Besje is woedend op de lijfwachten maar ja, zij doen ook maar gewoon hun werk.
Arme Besje, ze wil zo graag een gewoon meisje zijn en lekker spelen. Hoe komt ze van die mannen af? Ze denkt razendsnel na.  En dan... krijgt Besje, slim als ze is, een fantastisch idee!

Het verhaal is origineel maar het zijn vooral de mooi gekleurde afbeeldingen, verspreid over twee pagina's, die het boek maken. Ze zitten vol grapjes en je zit regelmatig breed te glimlachen om de erg humoristisch weergegeven lijfwachten.
De tekst is kort maar krachtig en in duidelijke letters, in de afbeeldingen, afgedrukt.
Kortom, een zeer prettig (voor)lees en kijkboek. Zeker de moeite van het aanschaffen waard.


Joke Eikenaar
is autodidact. Haar werk heeft zich ontwikkeld in verschillende stijlen en technieken, hoewel aquarel duidelijk de voorkeur heeft. De rode draad in Joke’s werk is wel de humor en het sfeervolle kleurgebruik. Begonnen als illustrator voor hoofdzakelijk educatieve uitgaven en redactioneel werk, heeft ze zich meer en meer toegelegd op kinder- en prenten-boeken. Maar nog altijd vindt ze juist de afwisseling tussen stijlen en doelgroepen de leukste uitdaging. (Bron: Zwolse Illustratoren Netwerk)


ISBN 9789044823882 Hardcover 27 pagina's Uitgeverij Clavis 19 mei 2015
Afmeting 21,5 x 29,7 cm  Leeftijd 5+

© Dettie, 31 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER