jeugd 13-15 jaar

altRegen licht
Illustraties: Ben Peeters
tekst: Jean-Philippe Rieu


Zoals de cover begint, zo gaat het in het hele boek verder. Met een paar basiskleuren – wit, blauw, oranje – worden de pagina’s en de letters van de tekst prachtige grafisch vorm gegeven in allerlei variaties, lettertypen en maat, steeds met een andere vlakverdeling. Dat alleen al is de moeite waard om het boek regelmatig te bekijken, het is een kunstwerkje.
En op, om en door dat kunstwerkje staan dan de gedichten van Jean-Philippe Rieu. Soms niet meer dan een paar woorden, maar soms ook een meer substantiële tekst. Ook staan er pentekeningen in het boekje in combinatie met de tekst.


Er zijn bijvoorbeeld twee pagina’s, waarbij de linker opgevuld is met een pentekening, in het oranje. Je ziet een woestijnlandschap, met op de voorgrond rotsen. Daar zitten hagedissen op, bakkend in de zon waarschijnlijk. Ze lijken te kijken naar een figuur die verderop zit, en die een pannetje op zijn hoofd vasthoudt. Er komt stoom vanaf...


brandend zit ik in de zon

mijn  kop is als een snelkookpan


hagedissen in de zon
Als koude kikkers


mijn snelkookpan


Maak er van wat je wil, zoals dat voor alle gedichtjes geldt. De teksten zijn om de lezer na te laten denken, en dan is het meestal zo dat de ene tekst je aanspreekt en de andere helemaal niet. Onderga de tekst en de kleuren, geniet van de kunstzinnige vormgeving.

Een ander voorbeeld waar de tekeningen minstens zo belangrijk zijn als de tekst: op de linker pagina is het druk met stippen, tegen een licht oranje achtergrond, de rechter pagina is maagdelijk met een paar vlekjes.  De tekst: links ‘sproeten leven in kuddes’ en rechts: ’een moedervlek alleen’.
Hoe je dit ook interpreteert: het is leuk gevonden en mooi vormgegeven!


Jean-Philippe Rieu is een virtuoos en veelzijdig musicus en een levenskunstenaar, die nu met veel liefde en gedrevenheid projecten voor kinderen realiseert.


ISBN  9789044827156 | Paperback | 342 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2016
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 1 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER