jeugd 13-15 jaar

altAltijd anders
Ingrid Kluvers


In het eerste boek van Ingrid Kluvers -  Droomtuin - hebben we kennis gemaakt met Joop van Ravenzwaai, intussen 15 jaar. Het gezin waar zij bij hoort is niet echt doorsnee, ze heeft twee vaders en twee moeders. Twee lesbische stellen die bij elkaar wonen, bij Joops oma op de boerderij.
En sinds kort heeft ze kennis gemaakt met een halfzus! Emma is de dochter van vader Alain, van oorsprong Frans. Handig trouwens: allebei de meisjes zijn tweetalig.


In dit derde boek (En ik dan? is het tweede) meldt Emma dat ze bezig is hun grootvader van vaderskant te achterhalen. Tussen vader en zoon is een breuk ontstaan, maar waarom zou hij zijn kleindochters niet willen leren kennen? Joop hoeft niet zo nodig, ze heeft familie genoeg, maar als ze met Sophie naar Parijs gaat - samen! - zet Sophie haar voor een voldongen feit.
Er gebeurt meer in het leven van Joop: haar maatje Dennis krijgt verkering met een meisje dat nieuw is op school. Hij laat haar zonder overleg in de band komen om te zingen. Joop baalt: zingen, dat doet zij wel. Wat bezielt Dennis? Maar dan leert ze zelf Sophie kennen. En in Parijs leert ze zichzelf kennen, waardoor ze haar reactie op Sophie begrijpt.


Een boek dat je niet meer weglegt als je begonnen bent, maar ik heb wel de eerdere boeken gelezen, en ik denk dat dat ook nodig is. Het gezin van Joop is zo anders dan doorsnee dat je zonder een korte samenvatting van het voorafgaande jezelf als lezer allerlei vragen stelt, die niet echt beantwoord worden. En die samenvatting is er niet.


Het thema van alle drie de boeken is homoseksualiteit. Het blijft een geaardheid die de nodige twijfels oproept. Ook Joop weet niet goed wat ze wil: is ze hetero? Ze was toch ooit verliefd op Dennis? En nu hij een relatie met Sophie heeft is ze jaloers. Maar ze is ook verliefd geweest op Emma, voor ze er achter kwam dat Emma haar zus is. Haar twijfels vullen een groot deel van het verhaal, dat verder gaat over normale puberperikelen.
En over familie. Behalve de opa in Parijs heeft ook de oma op de boerderij een rol in dit verhaal.


Erg meeslepend geschreven, ik legde het niet weg voor het uit was, en het smaakt naar meer. Ingrid Kluvers is een schrijfster die niet alleen jonge meiden - want toch wel een meisjesboek -  maar ook volwassenen kan boeien. Joop is als karakter heel herkenbaar. Haar twijfels, haar manier van reageren op onverwachte situaties spreken aan.
Prachtig – en gedurfd! - vind ik de tegenstelling tussen het mondaine Parijs en de geitenboerderij op het platteland. Ook is het boek bij de tijd: de aanslagen in Parijs worden in het verhaal betrokken.


Ingrid Kluvers 1949 te Naarden was bijna zes jaar hoofdredacteur van het weekblad Tina.
Droomtuin (2010) was haar debuut. Altijd anders het derde boek over hetzelfde personage.

ISBN  9789048828357 | Hardcover| 208 pagina's | Uitgeverij Moon | december 2015
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 25 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER