jeugd 13-15 jaar

altEn ik dan?
Ingrid Kluvers

‘Zeg, Joop, een beetje respect voor je oude vader, anders gooi ik je er hier uit.’
‘Moet je horen hoe je dat zegt. Anders gooi ik je er hier uit', imiteer ik hem, en ik maak een overdreven handgebaar.
‘Nou hou je op! Neem een voorbeeld aan mij en gedraag je ook eens wat meer meisjesachtig. Want wat er van jou moet worden!’  Grinnikt hij.
‘Tja, daar twijfel ik zelf ook wel eens aan. Straks ben ik de enige echte vent in huis,’ zeg ik met een diepe basstem.
Valentijn kijkt me zogenaamd boos aan. ‘Doe even normaal. De enige echte man bij ons in huis is nog altijd je oma!’


Het is geen alledaagse situatie waarin de 13-jarige Joop is opgegroeid. Opgevoed worden door twee vaders en twee moeders - het is niet zo vreemd dat Joop als ze in de puberteit geconfronteerd wordt met haar eigen seksualiteit, zich vragen begint te stellen. Erger is evenwel dat klasgenoten en hun ouders dat ook doen. Joop heeft het altijd normaal gevonden, met zijn vijven, plus oma, in één huis wonen, maar nu?


Via Facebook leert ze de in Parijs wonende Emma kennen, die net als zij tweetalig is. (Joops biologische vader is Frans). Emma is twee jaar ouder. Het lijkt Joop wel spannend om haar als ‘vriend’ te accepteren, zeker als haar vriendin Mees ook vriend blijkt te zijn. Maar Mees reageert afwijzend als Joop er naar vraag. Is dat de reden waarom Joop vanaf dat moment niets meer zegt over Emma? Ze hebben al snel een leuke mailwisseling. Ergens is het wel lekker om een geheim te hebben, en ach, Mees en Juul (andere vriendin) vertellen ook niet meteen alles. Thuis houdt ze het zeker geheim, haar ouders bemoeien zich al veel te veel met alles, van Emma blijven ze af.


Maar het gaat van kwaad tot erger. Emma stelt een ontmoeting voor als zij in Amsterdam is, waar ze zal komen wonen. Joop gaat... en zegt niets. Nu komen er ook nog verwarrende gevoelens bij. Is ze verliefd op dat meisje? Maar zij wil helemaal niet ook homoseksueel zijn! Is ze erfelijk belast of zo?
Als dan het zeilkamp volgt, waar Joop met haar vriendinnen heen gaat en Joop blijkt meer te weten van de aanwezigheid van die Franse Emma, loopt de situatie flink uit de hand.


Even dreigt het verhaal een soap te worden... maar Ingrid Kluvers had wat anders in gedachten.
Het is in ieder geval wel een vlot verteld verhaal waarin veel gebeurt. Joop met al haar emotionele problemen neemt de lezer voor zich in, en door een flinke dosis humor in het verhaal, is het boek uit voor je er erg in hebt.


Het boek ziet er uit als een vrolijk zomerse chicklit, maar - en ik ben daar blij mee - het is meer dan dat. Die ogenschijnlijke luchtigheid verbergt een serieus probleem.


Ingrid Kluvers schreef eerder over Joop in´Droomtuin', dat werd bekroond met de Jonge Jury Debuutprijs 2012.


ISBN 9789048820221 | hardcover |240 pagina's |Uitgeverij Moon| mei 2014
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 12 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER