jeugd 4-5 jaar

Alexander de Grote
tekst: Burny Bos
illustraties: Hans de Beer


"Alexander de Grote was een kleine muis met een grote naam. Die naam had zijn moeder hem gegeven omdat ze ervan droomde dat hij eens een grote beroemdheid zou worden."


Alexander woont in "Onder de Planken" dat onder de houten vloer van een groot herenhuis ligt. Hij is jammer genoeg nog te klein om mee op rooftocht te gaan maar 's nachts droomt hij ervan dat hij heel stoer en sterk is, zoals de beer in zijn berenboek. Maar zijn moeder zei altijd: "Muizen worden nooit beren, mijn jongen."


Helaas woont sinds kort de poes Ratsj ook in het huis. Iedereen die in "Onder de Planken" woonde is gevlucht, behalve Alexanders familie. Zijn vader is zo bang voor Ratsj dat hij niet weg durfde te gaan. Maar langzamerhand raakt het eten op. Vroeger haalden ze eten uit het huis maar daar durven ze niet meer in. Hoe moet dat nou? Iedereen heeft honger.
Alexander de Grote heeft een plan. 's Nachts maakt hij van de bontjas van zijn moeder een berenpak en vermomd als beer gaat hij het huis in. Hij vindt een heerlijk stuk kaas en Ratsj is nergens te bekennen. Alexander sleept en sjouwt de kaas naar het gaatje in de muur en is daar zo druk mee bezig dat hij niet ziet dat Ratsj achter hem staat...


Het is een lief, warm, sprookjesachtig verhaal. De taal is eenvoudig en de tekst is in middelgrote letters afgedrukt.
De tekeningen van Hans de Beer zijn adembenemend mooi. Vooral de details maken ze zo schitterend.
Door de ruimte waar de familie muis woont, lopen afvoer- en elektriciteitsbuizen en her en der staan de ingezakte huisjes van de weggevluchte muizenfamilies. Van het ene muizengat naar het huis naar het andere gat zijn hangbruggetjes gemaakt, via een heel lange draad aan het planken plafond brandt de lamp boven de tafel. Tussen de stenen wanden is de specie een beetje rommelig afgewerkt. Het is echt een kale ruimte onder een huis maar toch ook een warm muizenfamilieverblijf. Het is vooral de sfeer die deze tekeningen uitstralen waardoor ze zo aanspreken. Er valt ook enorm veel in de illustraties te ontdekken, elke keer zie je weer iets nieuws. Een kind zal het boek zeker geweldig vinden maar voor volwassenen valt er ook meer dan genoeg te genieten.


ISBN 9055795186 Hardcover 24 pagina's | Vier Windstreken, Uitgeverij De | augustus 2000
Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 6 jaar, bekroond met vlag en wimpel 2001

© Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER