jeugd 4-5 jaar

altHaas en Mol zoeken een uitweg
Hans de Beer


Haas kan de snelweg niet meer oversteken en woont nu aan de ‘verkeerde’ kant van die weg. De andere dieren noemen hem ‘Manke Haas’, hij loopt wat kreupel. Mol kan het niet aanzien, zeker niet als  Das, Vos en de broertjes Bever het arme dier ook nog pesten.
Mol  ziet hem zitten treuren en wil hem troosten. Ze hebben hem ook altijd gepest omdat hij niet goed kan zien. ‘Het went wel’, zegt hij. Maar als hij hoort wat het probleem is heeft hij een betere oplossing dan afwachten tot het went. Hij komt op het idee doordat Haas zeg:  ‘Kon ik maar tunnels graven net als neef Konijn.’


Nou, graven, dat kan Mol heel goed. En dus beginnen ze aan het karwei: onder de weg een tunnel graven. Mol graaft, Haas brengt het zand weg, en hebben eigenlijk heel veel lol bij het zware werk. Als ze pauze nemen, picknicken ze, met allemaal lekkere dingen.
Dat wordt opgemerkt door de andere dieren. Ze zijn jaloers, zij willen ook lekker eten en plezier hebben!
Ze grijpen hun kans als de tunnel in stort: als zij  nou eens helpen: Das kan ook graven, de gebroeders Bever kunnen de tunnel stutten met takken  en ook de andere dieren helpen graag mee.
Het wordt natuurlijk een prachtige tunnel, en ze hebben er allemaal wat aan... En Haas heeft een leuke verrassing in petto!


Een leuk verhaal, met een boodschap zoals dat toch meestal wel het geval is bij prentenboeken, en natuurlijk prachtige tekeningen van Hans de Beer himself.
Wie zijn boeken kent -  de serie rond de Kleine IJsbeer, en andere verhalen van Mol  - weten wel dat het niet fout kan gaan. De dieren zijn vermenselijkt, maar behouden hun eigenschappen. Mol en Das graven, Haas rent en zo meer. Het zijn mooie kleurrijke tekeningen, waarin alles klopt. 
De lezer weet meteen al dat het oversteken van de weg supergevaarlijk is voor Haas: er staat wel een bord als waarschuwing dat er herten oversteken, maar de automobilisten worden niet gewaarschuwd voor klein overstekend wild zoals een een haas, of konijn.
Er valt veel te zien op de tekeningen, er zijn veel details, dat vind ik persoonlijk toch mooier dan een minimalistische tekening.


ISBN 9789051163353| Hardcover |32 pagina's| De Vier Windstreken |maart 2014
Leeftijd 4+

© Marjo, 31 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER