jeugd 6-9 jaar

Het geheim van de voetbalgame
illustraties: Iva en Ilia


Dolf is helemaal gek van voetballen. Hij speelt bij de Spartanen in de D2 en moet tot zijn grote frustratie bijna altijd verdedigen maar hij vindt zichzelf meer een aanvaller. Dolf is dan ook superblij als hij gevraagd wordt als spits mee te trainen en eventueel in te vallen bij D1 vanwege het grote aantal geblesseerden daar.
Op school zitten meer voetballiefhebbers en samen met een paar klasgenoten doet Dolf mee met een pooltje waarin ze iedere week de uitslagen van de wedstrijden in de eredivisie voorspellen. Gewoon voor de eer, maar Dolf is niet zo goed in dat voorspellen, hij zit er meestal naast.
Groot is zijn verrassing dan ook als wedstrijden exact hetzelfde blijken te verlopen als in zijn computergame. Zelfs de minuten waarin de gele en rode kaarten worden uitgedeeld kloppen. Zijn spel kan in de toekomst kijken!  Dan kan hij eindelijk eens hoger op de ranglijst van school komen! Hij vertelt zijn ontdekking aan Lana, het leuke meisje van zijn klas. Zij belooft plechtig dat ze het niet verder zal vertellen.
Het gekke is dat Dolf zelf ook ineens heel goed gaat voetballen. Zou het spel ook zorgen dat hij beter speelt? Dolf wordt zelfs opgesteld voor een heel belangrijke wedstrijd.
Maar dan wordt Dolf opgewacht door twee jongens, ze doen heel dreigend tegen hem, ze willen zijn game en anders kan hij het spelen in D1 wel schudden. De volgende dag ziet hij Lana met een van de bedreigers wegfietsen. Dolf is erg teleurgesteld in haar, zij is de enige aan wie hij het verteld heeft, het was hun geheim, ze heeft hem verraden! Of toch niet? Maar hoe weten die jongens het dan?


Lekker spannend verhaal met een verrassende afloop. Het verhaal is goed in evenwicht, niet teveel voetbal en niet teveel privéleven. Zoals altijd heeft Gerard van Gemert het voetballen en het persoonlijke avontuur van een of meerdere jonge voetballers mooi met elkaar weten te mengen. Het resultaat is een lekker spannend verhaal dat knap in elkaar zit.


Het boek is er een uit de 'het geheim van' serie.  Dit houdt in dat aan bekende auteurs gevraagd is een boek te schrijven waar een geheim in voorkomt. Een spannend, zielig, mysterieus of eng geheim, of wat ze maar bedenken. Inmiddels zijn er al 37 'het geheim van' boeken verschenen.

ISBN 9789025861179 Hardcover 82 pagina's Uitgeverij Leopold oktober 2012
Met aardige beetje statische zwart-wit illustraties Leeftijd: vanaf 7 jaar

© Dettie, 1 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER