jeugd 10-12 jaar

altDertien!
Frank van Pamelen

Als Storm, Stijn en Stef met hun klas een rondleiding krijgen in het stadhuis van Tilburg, horen ze dat het oorspronkelijk een paleis was. Koning Willem II wilde graag in deze stad wonen, maar helaas stierf hij drie weken voor de opening van zijn nieuwe woning. Het interesseert de jongelui eigenlijk helemaal niet, ze waren liever naar een pretpark gegaan!


Toch blijkt het paleis wel iets te bieden te hebben: rond 1867 was het een Rijks-HBS en trots vertelt de gids dat Vincent van Gogh een van de leerlingen was op die school. Het tekenlokaal waar hij les kreeg wordt nu opgeknapt. Helaas heeft hij er niet lang op gezeten, vertelt ze: hij was na anderhalf jaar opeens van school en niemand weet waarom.
De gids vertelde ook dat de koning een speciale kroon had: eentje met veel hoeken. Maar die is verloren gegaan. Als de juf steeds maar vragen blijft stellen worden de drie kinderen balorig. Zo duurt het allemaal veel te lang vinden ze, en maken van de infoblaadjes  een ’voetbal’...
Dat levert straf op, maar ze vinden het helemaal niet erg dat ze niet meer mee mogen! Ze gaan zelf wel op ontdekking uit...


Het is het begin van een spannend avontuur op zoek naar de kroon, dat hen naar de plek brengt waar Vincent van Gogh gewoond heeft, naar de oude begraafplaats van Tilburg en naar het spoorwegemplacement. Ze krijgen medewerking uit onverwachte hoek, maar ze worden ook gevolgd! Een man en een vrouw, die ook de kroon willen hebben!

Mooi uitgevoerd boek, waar op staat ‘boek over jongens’. Vreemd, want Stef is een meisje, en al was ze dat niet, het is echt geen boek dat een specifiek jongensboek genoemd kan worden.
Het is een lekker avonturenverhaal, dat zich dus afspeelt in Tilburg. Voor in het boek staat een oude kaart afgebeeld waarop de route die de kinderen volgen staat aangegeven. Je kunt het helemaal nalopen, of fietsen dus.
Dichter, columnist, cabaretier en tekstschrijver Frank van Pamelen (Terneuzen 1965)  startte in 1989 met het cabaretgezelschap Balkenbrij en vanaf 1991 trad hij solo op. In 1992 behaalde hij de eindronde van Camaretten. In 1995 won hij de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en in 1997 werd hij tekstschrijver voor het KRO-radioprogramma Theater van het Sentiment, waarvoor hij in 2001 de Zilveren Reissmicrofoon won. Vanaf 2000 schreef Van Pamelen sketches voor het KRO-televisieprogramma Ook Dat Nog en verzen voor het NCRV-radioprogramma Nachtlicht. Van 2005 tot 2007 was hij een van de opvolgers van Ivo de Wijs bij het radioprogramma Vroege Vogels. Hij publiceerde ook talloze gedichten en verzen in onder meer universiteitsblad Univers, het Brabants Dagblad, Trouw en nrc.next. Daarnaast publiceerde hij verzamelbundels, theaterteksten en kinderboeken. Van 2007 tot 2009 was Van Pamelen Stadsdichter van Tilburg.
Het boek wordt verlevendigd door de dochter van de schrijver: leuke kleurrijke illustraties die goed in het verhaal passen. In de tekst worden regelmatig  worden en zinnetjes benadrukt door een ander lettertype, vaak groen van kleur.
Waarom heet het boek ‘dertien’? De kinderen zijn dertien jaar, Vincent van Gogh was dertien jaar toen hij in Tilburg kwam; dertien is het Tilburgs getal, en het jaar waarin het boek uitkwam is 2013.
De prijs is, jawel:  13, 13 euro...


ISBN  9789048717903| hardcover|107 pagina's |Uitgeverij Zwijsen | november 2013

© Marjo, 19 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER