De smaak van bloemen
Julia VoskuilDe smaak van bloemen laat zien hoe je bloemen kunt verwerken in allerlei gerechten: als garnering en natuurlijk voor de smaak.Tuinjournalist Julia Voskuil stelt per seizoen een variatie aan eetbare bloemen voor en geeft daarbij aan wat je wanneer kunt zaaien, oogsten en eten en hoe je aan gezonde bloemen komt.- Ruim 40 plantbeschrijvingen- Praktische seizoensindeling- Interviews en recepten.
Gerenommeerde chefs, wildplukkers en kwekers delen hun passie met recepten vol bloemen.
Recensie
Bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, veel soorten kunnen ook verwerkt worden in gerechten. De auteur liet zich bij dit boek inspireren door het gelijknamige "De smaak van bloemen' van Elisabeth de Lestrieux (1991).
Dit hedendaagse culinaire bloemenboek behandelt per seizoen de eetbare bloemen die er te plukken zijn. En dat zijn er verrassend veel, al moeten de meeste het meer van hun kleur dan van hun smaak hebben. Bij elke plant komen de verschillende variëteiten aan bod, de verzorging en de culinaire mogelijkheden. Hier en daar (maar niet overal!) wordt ook gewaarschuwd zaden of biologisch gekweekte exemplaren te kopen, omdat veel planten in tuincentra intensief bespoten zijn.
Interessant zijn de interviews met koks, tuinders en fooddesigners over hun band met bloemen. Ze delen ook recepten, van eenvoudig tot complex en hoogstaand culinair. Het boek is voorzien van uitbundig fotowerk, soms fraai en informatief, soms wel erg druk. Achterin een nuttige lijst van kwekerijen en zaadleveranciers. Inspirerend en enthousiasmerend boek voor de tuinier en de hobbykok.
Andrea Oostdijk
Zie ook het
inkijkexemplaarISBN 9789089897367 | Hardcover | 192 pagina's | Terra| september 2017