Boekenarchief W-X-Y-Z

literatuurART. 285b


Hij heeft de Anton Wachterprijs gewonnen. Ik heb de shortlist even bekeken: er staat vier boeken op die ik stukken beter vind..
Als ik het kort zeg: Art 258b is een boek dat begint als een pittige Wolkers, en dan via een hitsige Giphart volledig uitdooft.


Een man wordt aangeklaagd wegens stalking (art 258b), en hij wil duidelijk maken hoe het allemaal zo gekomen is, en vertelt het verhaal van 'de verdachte'.
Sebastiaan is pianoleraar, bij gebrek aan een doorbraak op het concertpodium. Hij speelt ook in restaurants, en kan zo net rondkomen. Dat komt ook omdat hij nogal vlot zijn geld uitgeeft. Hij gaat bijvoorbeeld graag kijken naar peepshows. Daar ziet hij Victoria, die hij later ook buiten haar werk om ontmoet. Hun relatie blijft vrijwel platonisch, ook al wil hij graag met haar naar bed.


Is het omdat Victoria niet wil dat hij dan zijn jonge leerlinge Rosetta verleidt? Sebastiaan probeert hen allebei te houden, en dat loopt mis. Als Victoria niets meer van hem wil weten, gelooft hij dat niet en bedelft haar onder sms-jes, en spreekt haar antwoordapparaat vol. En dan staat de politie op de stoep.

Ik zei het al: het begint heel aardig, maar als ik porno wil lezen kies ik wel wat anders. Ik hoef niet te lezen over die expliciete seks. Een grote rol speelt de muziek, Beethoven, Liszt, Scarlatti, en natuurlijk ook het wetsartikel dat over stalking gaat. Maar geen van beiden wordt een echt uitgewerkt thema.
Het einde is het proces, en een laatste brief aan de aanklaagster, die hij als een mak schaap schrijft. Punt.


Paperback | 323 Pagina's | Arbeiderspers | 1ste Druk | 2006 ISBN10: 902956220X

© Marjo, februari 2007

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER!