Carolyn Jess-Cooke

altDe jongen die demonen zag
Carolyn Jess-Cooke


Een tip: Wat aanvankelijk een verhaal lijkt dat gaat over bovennatuurlijke verschijnselen, blijkt dat helemaal niet te zijn: doorlezen dus!
Plaats van handeling is Belfast, de tijd is nu: nà de ergste onlusten.
Alex is een jongen van tien jaar, hij woont alleen met zijn moeder in een armoedige woning met versleten en kapotte spullen, en hebben maar net genoeg om te kunnen eten. Alex is gelukkig (!) dol op toast met gebakken ui…
Alex’vader is afwezig, Alex weet niet veel meer van de tijd dat hij er wel was. Zijn moeder is depressief, en heeft al een paar zelfmoordpogingen achter de rug. In zulke omstandigheden treft  kinderpsychiater Anya hem aan, nadat Alex net op tijd een nieuwe poging heeft kunnen verijdelen. Zijn moeder ligt in het ziekenhuis, en haar zus komt voor Alex zorgen.
Anya is erbij gehaald omdat men verwacht dat de jongen problemen heeft, je zou ze om minder hebben! Maar wat Anya ontdekt is verrassend en ook schokkend: Alex ziet demonen.
Hij ziet ze altijd om zich heen, in allerlei gedaanten, maar eentje is speciaal: hij is zijn enige vriend: Ruen heet die demon en hij verschijnt in verschillende vormen.


’Wat is dat dan, een demon?’ vroeg ik Ruen.
Dat was toen hij Spookjongen was. Ruen heeft vier vormen: Hoorsnkop, Monster, Spookjongen en Oude Man. Als hij Spookjongen is lijkt hij een beetje op mij, behalve dat hij raar is: hij heeft precies zulk bruin haar als ik, hij is even groot als ik en hij heeft zelfs dezelfde knokige vingers, grote neus en flaporen, maar zijn ogen zijn pikzwart en soms is zijn lijf zo doorschijnend als een ballon.  Hij draagt ook andere kleren dan ik: een pofbroek tot op de knie met een wit shirt zonder kraag, en hij loopt op blote, smerige voeten.’


Natuurlijk kan Anya een dergelijk verschijnsel niet plaatsen, te meer niet wanneer blijkt dat Ruen heel veel dingen weet. Dingen die een tienjarig kind niet kan weten: dingen die nog moeten gebeuren en vooral: dingen die Anya overkomen zijn toen ze niet eens in Belfast was.
In een wisseling van hoofdstukken volgen we het kind, dat schrijft in zijn dagboek, en dan vaak begint met een mop. (voor de vrolijke noot). Daarnaast  is er de vrouw, die haar eigen verleden meetorst.  
Alex heeft een talent: hij maakt deel uit van een speciaal voor getalenteerde kinderen opgerichte toneelclub en mag meespelen in ‘Hamlet’.


‘Dit is meer dan een toneelstuk van Shakespeare. Dit is over wat het betekent om op te rijzen uit de as van het verleden van Belfast.’


Het is een tragisch verhaal, dat ontroering wekt, maar tegelijk positief blijft. Door van verteller  te wisselen wordt de lezer meegenomen in een meeslepende werveling van gebeurtenissen: over Belfast en de Troubles. Je legt dit boek niet zomaar weg, je moet weten wat er met Alex zal gebeuren; met zijn moeder en met Anya.
Fantastisch boek, zeker een aanrader!
Zoals gebruikelijk bij deze uitgever is er informatie over de schrijfster opgenomen achterin het boek; ook vind je daar een uitleg van haar hand en vragen plus antwoorden.
En voorin nog een stuk bladmuziek, waarvan de reden gaandeweg duidelijk wordt.


ISBN 9789022959763 |  paperback | 336 pagina's | Orlando | november 2012
Vertaald uit het Engels door Elvira Veenings

© Marjo, 15 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dagboek van een beschermengel
Carolyn Jess-Cooke


‘Engelen zijn geesten, maar zij zijn geen engelen omdat zij geesten zijn. Zij worden engelen wanneer zij gezonden worden.’


Deze woorden van Augustinus, het motto bij deze roman, worden door de schrijfster ter harte genomen. Als haar hoofdpersoon, de veertigjarige Margot, komt te overlijden, wordt ze door een collega-engel ingewijd in haar leven als een bewaarengel. Ze zal Ruth heten, en ze zal de beschermengel worden van Margot. Van zichzelf dus.  Ze ziet de dingen die ze zelf heeft meegemaakt, vanaf haar geboorte.  Ze schrikt ervan: wat heeft ze veel dingen fout gedaan! Als Ruth zou ze veel dingen willen veranderen, maar dat gaat niet.  Alles staat vast: als een mens zijn keuze gemaakt heeft, kan een engel daar niets aan veranderen.
Het duurt lang voor ze kan accepteren dat ze er niet of nauwelijks invloed op heeft. Margot geeft immers af en toe blijk van dat ze haar kan horen, of voelen? Dan moet ze ook beïnvloed kunnen worden, toch?  Samen met al die andere beschermengelen moet het toch lukken om te voorkomen dat Margot op het verkeerde pad raakt?
Ze weet natuurlijk dat Margot dood is, maar ze is vergeten hoe dat kwam. En Theo, de zoon? Ze wil zo graag er voor zorgen dat de jongen niet aan de drugs en drank raakt, zoals ze weet dat zal gebeuren. Maar waar engelen zijn, zijn ook demonen, en er is er eentje die het speciaal op haar gemunt heeft. De demon doet een voorstel, waar ze op in gaat. Als ze haar jongen maar kan beschermen. Zal het haar lukken het tij te keren?


Een heel aparte manier om het leven van je personage te schetsen! En eentje die de lezer vasthoudt. Natuurlijk ligt dat ook aan de stijl van Carolyn Jess-Cooke. Ze kan heel levendig vertellen, over alle ellende die Margot moet doorgaan, maar ook over het geluk dat ze vindt.
Een engel als personage, daar kan je natuurlijk veel kanten mee uit. Het is een allesziend wezen, die tegelijk door de aardse gevoelens van een mens beheerst wordt. Het levert verrassende situaties op, zonder ongeloofwaardig te worden.
Moet je in engelen geloven? Nee hoor.
Ga je er in geloven? Nou, dat ook niet.
Het is een roman, geen verkooppraatje.
Het dagboek van een beschermengel vertelt ons op een aparte manier over een het leven dat iemand geleefd zou kunnen hebben.

 

ISBN 9789022959756 | Paperback met flappen | 320 pagina’s |  Orlando | juni 2011
Vertaald uit het Engels door Elvira Veenings

© Marjo, 14 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER