jeugd 4-5 jaar

Paultje - De liefste mama
illustraties: Eve Tharlet
tekst: Brigitte Weninger


De familie konijn wil gaan eten maar het wachten is op Paultje. Net op tijd komt hij met veel kabaal binnenstormen en vertelt een onsmakelijk verhaal tijdens het eten. Mama zucht, ze zou het wel eens prettig vinden als ze rustige, beleefde, nette kinderen had en niet dit chaotische stelletje. Om mama af te leiden vraagt Paultje maar snel wanneer het Liefste-Mamadag is. 'Aankomende zondag', is mama's antwoord.


Paultje en zijn broertjes en zusjes piekeren zich suf, wat moeten ze mama nou geven? Opeens weet Paultje het! Mama wil vijf brave konijnenkinderen. 'Waar halen we die vandaan?' vragen zijn broertjes en zusjes. Nadat Paultje uitgelegd heeft dat zij dat zelf zijn, gaan ze aan de slag. Paultje richt een konijnenopvoedschool op en daar leren ze hoe ze zich goed moeten wassen en oefenen ze hoe ze zich netjes gedragen kunnen. Het valt nog helemaal niet mee om goede tafelmanieren te hebben en keurig te vragen om het zout. Papa wordt ook bij het complot betrokken en papa verzint ook nog een grote verrassing.


Zo gebeurt het dat op Liefste-Mamadag de bel gaat en een keurig schone Paultje met een bos bloemen voor de deur staat en mama uitnodigt met hem mee te gaan. Mama weet niet wat haar overkomt, zo keurig en beleefd en netjes gedragen haar vijf konijnenkinderen zich, ze is er ontroerd van. En papa's verrassing... die vindt ze ook helemaal geweldig!


Het boekje is natuurlijk geschreven om de kinderen te laten zien hoe ze zich netjes kunnen gedragen en hoe fijn hun ouders dat zullen vinden. Persoonlijk vind ik het wel een heel braaf verhaaltje. De kinderen zijn wel erg voorbeeldig, zeker als ze bedenken dat ze het na Liefste-Mamadag ook nog zo netjes kunnen zijn, want zo moeilijk was het niet eens...
Maar de afbeeldingen zijn wel geweldig. De konijnenfamilie en vooral de kinderen zijn erg leuk afgebeeld. Zeker als al hun streken, die ze niet meer mogen doen, worden weergegeven. Daar heb ik erg van genoten. Al die warme, vrolijke, grappige afbeeldingen maken het brave verhaaltje weer een heel eind goed.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163100 Hardcover 32 pagina's De Vier Windstreken februari 2014
Formaat 21,5 x 28,7 cm Nederlandse tekst Merel de Vink  Leeftijd 4+

© Dettie, 25 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER